Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

ΔΥΟ ΤΕΝΕΚΕΔΕΣ  ΝΑΞΙΩΤΙΚΟ ΑΓΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΤΩΝ 17 ΚΙΛΩΝ ΕΚΑΣΤΟΣ ΜΟΝΟ ΜΕ 100 ΕΥΡΩ. [50 ΕΥΡΩ ΕΚΑΣΤΟΣ].
ΜΕ ΕΝΑ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΣΤΟ 6980543634 Η ΜΕ ΕΜΑΙΛ ΣΤΟ oaksotis@gmail.com ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ.
Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΧΡΙ 10/3/2012 Η ΜΕΧΡΙ ΕΞΑΝΤΛΗΣΕΩΣ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ.

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Πατάτες πενταράτες Νάξου.

Πατάτες πενταράτες

Το ξέρατε ότι η πατάτα έρχεται δεύτερη σε κατανάλωση παγκόσμια, μετά το ρύζι;!Είναι από τα αγαπημένα μας συνοδευτικά, έχει οπαδούς κάθε ηλικίας. Οι πατατούλες τρώγονται ψητές, τηγανιτές, βραστές· όπως θέλουμε! Σας έχουμε έναν διαφορετικό τρόπο για τηγανιτές πατάτες! Ένα πολύ νόστιμο πιάτο, αλλά και με πολύ ωραία εμφάνιση.
    
Σπεσιαλιτέ Νάξου
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό πατάτες μικρές
Μισό κιλό κρεμμύδια
Λάδι
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε καλά τις πατάτες,χωρίς να τις καθαρίσουμε,τις κόβουμε σε λεπτές φέτες
και τις αλατίζουμε.
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και ρίχνουμε τις πατάτες να τηγανιστούν ελαφρά.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια,κομμένα σε φέτες,τα αφήνουμε να τηγανιστούν και
να κοκκινίσουν μαζί με τις πατάτες.
http://syntagies.gr/?p=3502

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Κατεψυγμένα τρόφιμα



katepsigmena-smallΤα μυστικά της αγοράς, της αποθήκευσης και του μαγειρέματος των τροφίμων, ώστε να μην αλλοιώνονται και να διατηρούν πάντα τη θρεπτική τους αξία.
katepsigmena-bigΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΧΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ

Όταν λέμε συντήρηση τροφίμων, εννοούμε τη διαφύλαξή τους από τη φθορά. Και πρόκειται για μια διαδικασία πολύ σημαντική για τη διατροφή μας, αφού με τον τρόπο αυτό αξιοποιούνται τα περισσεύματα των τροφίμων, όπως φρούτων, ψαριών, λαχανικών κ.ά., που είναι καταδικασμένα να καταστραφούν, και γίνονται προσιτά σε εποχές και χώρες που δεν παράγονται, λύνοντας έτσι σοβαρά προβλήματα διατροφής. Ιδίως στις μεγάλες πόλεις, που οι διατροφικές ανάγκες δεν μπορούν να καλυφθούν μόνο με νωπά τρόφιμα, όπως για παράδειγμα το νωπό γάλα.

Οι κυριότεροι τρόποι με τους οποίους συντηρούνται τα τρόφιμα είναι η αποξήρανση, ο αποκλεισμός του αέρα, το πάστωμα, το κάπνισμα, η κονσερβοποίηση και η κατάψυξη. Τι επιδιώκεται έτσι; Να καταστραφούν τα αίτια που προκαλούν τις αλλοιώσεις των τροφίμων ή να εμποδίσουν τη δράση τους, δίχως όμως να αλλοιώνουν το ίδιο το τρόφιμο ή να μειώνουν τη θρεπτική του αξία.

ΤΑ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΔΕΕΣΤΕΡΑ ΤΩΝ ΦΡΕΣΚΩΝ
Έρευνες που έχουν γίνει πρόσφατα στη χώρα μας έδειξαν ότι την τελευταία 25ετία η κατανάλωση των κατεψυγμένων προϊόντων έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Παρ’ όλα αυτά, η γνώση μας σχετικά με αυτά τα προϊόντα υστερεί. Ας δούμε, λοιπόν, παρακάτω όλα εκείνα που θα πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με αυτού του είδους τα τρόφιμα.

Πόσο θρεπτικά είναι;
Η κατάψυξη δεν καταστρέφει τους μικροοργανισμούς και τα ένζυμα που επιφέρουν τις αλλοιώσεις των τροφίμων, όμως εμποδίζει τελείως τη δράση τους όσο διαρκεί η ψύξη. Και παρόλο που τα κατεψυγμένα δεν παύουν να είναι προϊόντα συντηρημένα, έχει αποδειχτεί ότι μπορούν να καλύψουν ικανοποιητικά το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής μας, εφόσον διατηρούν την ίδια περίπου θρεπτική αξία με τα φρέσκα. Αρκεί, βέβαια, να έχουν την ίδια ποιότητα με τα νωπά, να αποφεύγεται η επανάψυξή τους, καθώς επιφέρει αλλοιώσεις στην ποιότητα και τη θρεπτική τους αξία, και να τηρούνται οι σωστοί όροι μαγειρέματος, δηλαδή η σωστή θερμοκρασία και η κατάλληλη ποιότητα και ποσότητα νερού και αλατιού.

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Πολύτιμες διατροφικές συμβουλές.


Μυστικά στο...πιάτο

Από τη Λιζέττα Σταύρου
gnoseis-smallΜικρές, πρακτικές και πολύτιμες διατροφικές συμβουλές.
gnoseis-big1. Πρέπει να ρίχνουμε αλάτι πριν ή μετά το βράσιμο;

Αυτό εξαρτάται από το φαγητό. Για παράδειγμα, αλατίζουμε πριν από το βράσιμο τα πράσινα λαχανικά, τα δημητριακά, τα πουλερικά και τα άσπρα κρέατα. Ενώ τα αβγά, το κυνήγι και το κόκκινο κρέας τα αλατίζουμε μετά το βράσιμο.

2. Το λάχανο ωφελεί την υγεία μας;

Όλα τα είδη της «οικογένειας» του λάχανου είναι πολύτιμα. Η δράση τους κατά του καρκίνου έχει αποδειχτεί τόσο στα ζώα όσο και στον άνθρωπο. Όταν, λόγου χάρη, χορηγούνται σε αρουραίους στο εργαστήριο θειούχες ουσίες οι οποίες λαμβάνονται από το λάχανο ή όταν εμπλουτίζεται το φαγητό αυτών των μικρών ζώων με λάχανο, αναπτύσσουν λιγότερους καρκίνους. Στον άνθρωπο παρατηρούνται δύο φορές λιγότεροι καρκίνοι του πνεύμονα στα άτομα που τρώνε τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα πράσινο ή κόκκινο λάχανο. Αντίστοιχες παρατηρήσεις έχουν γίνει και για τον καρκίνο στο κόλον. Όσο για το μπρόκολο, περιέχει σουλφοξάνη, μια ουσία που αποτρέπει την καρκινική εκφύλιση των κυττάρων.

3. Πρέπει να αποφεύγουμε το αβοκάντο;


Γλυκό και μαλακό, φρούτο ιερό, σύμβολο ζωής για τους Αζτέκους και τους Μάγια, το αβοκάντο είναι πραγματική νοστιμιά, αλλά, δυστυχώς, περιέχει πολλά λιπαρά: 15-20% λάδι και συνεπώς 230 θερμίδες ανά 100 γραμμ. Είναι επίσης πηγή βιταμινών C, Α και μαγνησίου. Για να μη μαυρίζει η σάρκα του, κρατάτε το μισό με το κουκούτσι και περνάτε το με λίγο λεμόνι.

4. Ξέρετε ότι τα σπαράγγια δεν είναι μόνο νόστιμα, αλλά και πολύ θρεπτικά;

Παρόλο που τα σπαράγγια δεν είναι πολύ διαδεδομένα στην ελληνική κουζίνα, ωστόσο αποτελούν μια πολύ νόστιμη και θρεπτική τροφή. Περιέχουν πολλή σελουλόζη (ίνες), μεταλλικά άλατα και πολύ νερό, άρα είναι διουρητικά. Όταν τα αγοράζετε, προσέχετε το κοτσάνι τους να είναι σφιχτό και να μη λυγίζει, γιατί τότε δεν είναι φρέσκα. Διατηρούνται το πολύ για δύο ημέρες σε δροσερό μέρος και μακριά από το φως. Το ιδανικό είναι να τα τυλίξετε σε υγρή πετσέτα. Μη διατηρείτε τα μαγειρεμένα σπαράγγια στο ψυγείο, γιατί χάνουν όλη τη γεύση τους.

5. Ποιες τροφές καταστρέφουν περισσότερο τα δόντια;

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδικής Οδοντιατρικής, μερικές αντιλήψεις που επικρατούσαν για τις τροφές που επιδρούν βλαβερά στα δόντια έχουν πλέον ξεπεραστεί. Για παράδειγμα, αποδείχτηκε ότι οι καραμέλες δεν είναι ο υπ’ αριθμόν ένα εχθρός των δοντιών. Ούτε και οι μαλακές καραμέλες που κολλάνε στα δόντια και λιώνουν γρηγορότερα στο στόμα. Ο χειρότερος εχθρός των δοντιών και ο καλύτερος φίλος της τερηδόνας είναι τα μπισκότα, γιατί περνάει πολλή ώρα μέχρι να τα «αποσυνθέσει» ένα ένζυμο του σάλιου σε ζάχαρα εύκολα αφομοιώσιμα. Και στη διάρκεια αυτού του χρόνου το σμάλτο των δοντιών «υποφέρει» πολύ. Το ίδιο συμβαίνει με το ψωμί, τα δημητριακά, τα φρούτα και τις σταφίδες.

6. Το τυρί κάνει καλό στα δόντια;


Ναι, κάνει πολύ καλό, γιατί ερεθίζει την παραγωγή σάλιου, επιτρέποντας έτσι τη γρήγορη αφομοίωση των σακχάρων και την εξουδετέρωση των οξέων, που είναι η «ρίζα» της τερηδόνας. Αυτή την πολύτιμη ιδιότητα τη διαθέτουν επίσης το κακάο, τα καρύδια, τα αμύγδαλα και τα φιστίκια (όχι τα αλμυρά).

ΟΙ 8 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
1. Τρώτε καθημερινά φρούτα και λαχανικά.
2. Τρώτε ένα ωμό λαχανικό σε κάθε γεύμα.
3. Με τη συντήρηση τα φρούτα και τα λαχανικά χάνουν τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Γι’ αυτό αγοράζετε κάθε μέρα τα φρούτα και τα λαχανικά της μέρας.
4. Μην αφήνετε φρούτα και λαχανικά πολλή ώρα στο νερό, καθώς ορισμένες βιταμίνες είναι υδατοδιαλυτές.
5. Προτιμάτε το μαγείρεμα στον ατμό.
6. Περιορίστε τα λιπαρά και προτιμήστε τα φυτικά έλαια.
7. Περιορίστε τα καπνιστά τρόφιμα.
8. Τρώτε συχνά δημητριακά ολικής αλέσεως (ψωμί, ρύζι κ.ά.).

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Φυσικά βιολογικά λιπάσματα


Τα κύρια θρεπτικά συστατικά των φυτών
Τρεις είναι οι θρεπτικές ουσίες που απαιτούνται από τα φυτά σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από τα άλλα στοιχεία. Είναι το άζωτο(N), ο φώσφορος(P) και το κάλιο(K).
Στα τσουβάλια των λιπασμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά υπάρχουν οι αριθμοί "3-6-9". Αυτοί οι αριθμοί δείχνουν το ποσοστό του συνολικού βάρους λιπάσματος καθενός από τα τρία βασικά θρεπτικά συστατικά.

Ένα λίπασμα γενικού σκοπού για τον κήπο περιέχει 7% N, 7% P και 7% Κ.
Στη βιολογική γεωργία τα περισσότερα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά πρέπει να παρέχονται μέσω της κομποστοποιήσης της οργανικής ύλης.

Υπάρχει μια ποικιλία κοινών οργανικών υλικών που μπορούμε να προσθέσουμε στο έδαφός μας. Μερικά από αυτά είναι η κοπριά, το κομπόστ κήπου ή μανιταριών, η τύρφη, τα φύκια και η φυλλώδες μούχλα.
Ξέρατε ότι το λίπασμα μπορεί...
1
Καταστείλετε τις ασθένειες των φυτών και τα παράσιτα.
2 Μειώσετε ή εξαλείψετε την ανάγκη για τα χημικά λιπάσματα.
3 Προάγετε υψηλότερες αποδόσεις σε γεωργικές συγκομιδές.
4 Διευκολύνετε την αναδάσωση, αποκατάσταση υδροφόρων οριζόντων, και ανανέωση βιότοπων μια προσπάθεια αποτροπής μόλυνσης.
5 Αποτελεσματική θεραπεία του χώματος από επιβλαβή και μολυσματικά υλικά
6 Φυλακίζετε και καταστρέψτε 99,6 τοις εκατό των βιομηχανικών πτητικών οργανικών χημικών ουσιών (VOCs) στο μολυσμένο αέρα.
7 Παρέχει μείωση του κόστους κατά τουλάχιστον 50 τοις εκατό από το συμβατικό χώμα

Βασικές αρχες δημιουργιας λιπασματος.
Η δημιουργία καλού οικολογικού λιπάσματος είναι ένα θέμα παροχής των κατάλληλων περιβαλλοντικών συνθηκών για τη μικροβιακή ζωή. Το λίπασμα γίνεται από τα δισεκατομμύρια των μικροβίων (μύκητες, βακτηρίδια, κ.λπ....) από την ζύμωση των υλικων του κηπου και τα υπολείματα της κουζινας (τρόφιμα).

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Τα αυγά και η διατροφή μας.



Τα αυγά είναι από τα πλέον πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα που μας χαρίζει η φύση.
Τα αυγά είναι μια εξαιρετικά καλή πηγή πρωτεϊνών ψηλής θρεπτική αξίας, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Περιέχουν βιταμίνη Β12, ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), βιταμίνη D, βιταμίνη Α, σίδηρο, παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5) και φολικό οξύ (βιταμίνη Β9). Ένα αυγό μεγάλου μεγέθους περιέχει κατά μέσο όρο 70 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και 5 γραμμάρια λίπους.
 Η ποιότητα των πρωτεϊνών που περιέχονται στα αυγά, είναι πολύ ψηλή.
Οι πρωτεΐνες του αυγού περιέχουν όλα τα 9 ουσιώδη, απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Η βιολογική αξία μιας πρωτεΐνης της διατροφής εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα της χρήσης της από τον οργανισμό μας για την ανάπτυξη και ανανέωση των μυών, του δέρματος, όπως επίσης και για τη σύνθεση των αντισωμάτων, ορμονών και ενζύμων που έχουν καθοριστικό ρόλο στο μεταβολισμό και στην υγεία μας.
 Η βιολογική αξία των πρωτεϊνών των αυγών, είναι μεγαλύτερη από αυτήν του γάλατος, του κρέατος, των φασολιών και του σολομού. Η βιολογική αξία της πρωτεΐνης του αυγού χρησιμοποιείται ως πρότυπο για την αξιολόγηση της ποιότητας των πρωτεϊνών άλλων τροφίμων.
Τα αυγά έχουν ευεργετικές επιδράσεις για τα μάτια. Περιέχουν λουτεϊνη και ζεαξανθίνη που προστατεύουν κατά του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας. Ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας είναι η κυριότερη αιτία απώλειας όρασης και τύφλωσης των ηλικιωμένων.
Η λουτεϊνη και ζεαξανθίνη ανήκουν στις καροτινοειδείς ουσίες. Οι ουσίες αυτές που δίνουν χαρακτηριστικό χρώμα, περιέχονται σε φυτικά και ζωικά τρόφιμα.
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, φαίνεται ότι οι καροτινοειδείς και λιπαρές ουσίες που περιέχονται στον κρόκο του αυγού, απορροφούνται ευκολότερα από τις αντίστοιχες ουσίες που περιέχονται σε φυτικής προέλευσης τρόφιμα.
Η βιταμίνη Α που περιέχουν τα αυγά βοηθά στην όραση κατά τη νύκτα. Η βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση ασβεστίου. Παράλληλα τα αυγά προσφέρουν σημαντικές ποσότητες μαγνησίου, ψευδάργυρου, ασβεστίου, ιοδίου και σιδήρου.

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Ασπίδα για την καρδιά το λάδι

Γιακούμπ - Κρεμαστινός : Ασπίδα για την καρδιά το λάδι
Λίγο λαδι την ημέρα, τον καρδιολόγο τον κάνει πέρα...!

Σύμφωνα με πολύχρονες έρευνες που πραγματοποίησαν ο καθηγητής Καρδιολογίας, Δημήτριος Κρεμαστινός, ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας, Ευστάθιος Ηλιοδρομίτης, και οι συνεργάτες τους στο Ερευνητικό και Πειραματικό Κέντρο της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας ΕΛΠΕΝ, η λογική χρήση μιας ποσότητας ελαιολάδου στο φαγητό και τις σαλάτες, που καταναλώνουμε κάθε μέρα, είναι ικανή να δημιουργήσει μια ασπίδα προστασίας στην καρδιά μας.

Σύμφωνα με την έρευνα, που παρουσιάσθηκε παρόντος και του καθηγητή Μαγκντί Γιακούμπ, το συστατικό ελευρωπαΐνη είναι αυτό που έχει τις ευεργετικές ιδιότητες για την καρδιά. Από την πειραματική μελέτη σε κουνέλια προέκυψε ότι η χορήγηση ελευρωπαΐνης μειώνει την έκταση του εμφράγματος του μυοκαρδίου σε φυσιολογικά κουνέλια και σε μεγαλύτερη δόση σε υπερχοληστερολεμικά. Επιπλέον, το συγκεκριμένο συστατικό προστατεύει από την οξειδωτική βλάβη κατά τη διάρκεια της ισχαιμίας - επεναιμάτωσης.

Προέκυψε ακόμη ότι με τη χορήγηση 10 και 20 μικρογραμμαρίων ελευρωπαΐνης, μειώνονται τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης κατά 28,7% και 33% και των τριγλυκεριδίων κατά 41,1% και 61,4%, αντίστοιχα. Η ποσότητα του ελαιολάδου, για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, θα πρέπει να υπολογιστεί με κουτάλι ανά γεύμα, ή σαλάτα.

Η χορήγηση της ελευρωπαΐνης έχει προστατευτικό και θεραπευτικό αποτέλεσμα στην καρδιοτοξικότητα, που προκαλείται από την οξεία και τη χρόνια χορήγηση αδριανομυκίνης.

Ο κ. Κρεμαστινός, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των στοιχείων τόνισε την ανάγκη χρηματοδότησης της έρευνας και σε ανθρώπους, ώστε να καθοριστεί η ακριβής δοσολογία ευρωπαΐνης, που πρέπει να χορηγηθεί για να υπάρξουν τα θετικά αποτελέσματα. Κάτι το οποίο, όπως είπε, δεν κάνει η πολιτεία, ενώ σε ό,τι αφορά τις εταιρίες, «θα πρέπει να χρηματοδοτούν την έρευνα και να μην έχουν μόνο ως στόχο την κερδοφορία».

Από την πλευρά του ο κ. Γιακούμπ, σημείωσε ότι «χωρίς έρευνα δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στον κόσμο» και αναφέρθηκε σε ένα νέο πρόγραμμα, που αναπτύσσει η ΕΛΠΕΝ, σε συνεργασία με επιστήμονες του Imperial College του Λονδίνου, στο οποίο υπεύθυνος είναι ο διευθυντής της Α΄ καρδιοχειρουργικής κλινικής του ΙΑΣΩ General, Στέργιος Θεοδωρόπουλος.

Η συγκεκριμένη συνεργασία, που επιτελείται σε πειραματικό στάδιο σε γουρούνια, αφορά μία νέα εμφυτεύσιμη συσκευή μέτρησης της πίεσης, τόσο σε διαφορετικά σημεία της καρδιάς, όσο και σε άλλα σημεία του κυκλοφορικού συστήματος. Η συσκευή έχει ιδιαίτερα μικρό μέγεθος, είναι απλή στη χρήση και στο μέλλον θα έχει επιπλέον εφαρμογές σε άλλα όργανα, ενώ θα προσφέρει και μεγαλύτερη δυνατότητα μετρήσεων. Ο μηχανισμός θα είναι ασύρματος και θα δίνει συνεχώς πολύτιμες πληροφορίες για την αιμοδυναμική κατάσταση της καρδιάς. Έτσι, οι θεράποντες γιατροί θα έχουν σαφή εικόνα του προβλήματος, ώστε να μπορούν να επέμβουν αποτελεσματικότερα στη θεραπεία.

Όπως τόνισε ο κ. Γιακούμπ η εφαρμογή της μεθόδου σε ανθρώπους αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2011, οπότε και θα υπάρχουν τα πρώτα κλινικά αποτελέσματα.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΕΛΠΕΝ, Θεόδωρος Τρύφων, αναφέρθηκε στις δραστηριότητες της εταιρίας, τονίζοντας ότι προχωρά η επέκταση του Ερευνητικού και Πειραματικού Κέντρου της Αθήνας, ενώ εντός του 2011 θα δημιουργηθεί αντίστοιχο κέντρο και στη Θεσσαλονίκη.

Πηγή άρθρου: http://www.patris.gr/articles/188341/121804?PHPSESSID=n6k6f3du04ktftgcu3gfl9gho1

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

ΤΟ ΜΕΛΙ


ΤΟ ΜΕΛΙ
Το μέλι είναι μοναδικό φυσικό προϊόν που παρασκευάζεται από τις μέλισσες μέσα στην κυψέλη.

Για την παρασκευή του οι μέλισσες χρησιμοποιούν το νέκταρ των λουλουδιών ή μελιτεκκρίσεις διαφόρων δέντρων όπως πεύκο, έλατο κ.λ.π. που δημιουργούνται πάνω στα δέντρα με την παρέμβαση ορισμένων εντόμων. Οι μέλισσες για να συγκεντρώσουν ένα κιλό μέλι χρειάζονται, ανάλογα τις συνθήκες, να επισκεφθούν 3 έως 8 εκατομμύρια λουλούδια, να κάνουν δηλαδή 100 έως 120 χιλιάδες διαδρομές. Το υλικό που μεταφέρουν οι μέλισσες το επεξεργάζονται κατ' αρχήν στο στομάχι τους και στην συνέχεια μέσα στην κυψέλη προσθέτοντας ένζυμα και βακτιριοστατικά συστατικά. Ταυτόχρονα αποβάλλουν ένα μέρος υγρασίας και τέλος το εναποθηκεύουν στις κηρήθρες.

Το μέλι είναι θαυμάσιο προϊόν και έχει εκτιμηθεί από τον άνθρωπο από την αρχαιότητα. Οι Αιγύπτιοι πριν από 3.500 χρόνια το χρησιμοποιούσαν ως θεραπευτικό. Οι αρχαίοι Ινδοί θεωρούσαν ότι παρατείνει την ζωή. Το ίδιο και ο Αριστοτέλης. Ο Ιπποκράτης το συνιστούσε ως Θεραπευτικό πολλών ασθενειών αλλά και για διατήρηση της νεότητας.

Το μέλι περιέχει πάνω από 180 διαφορετικές ουσίες που του δίνουν τον πολύτιμο αυτό χαρακτήρα.
Περιέχει μονοσακχαρίτες που αφομοιώνονται άριστα από τον ανθρώπινο οργανισμό χωρίς παρενέργειες, σε αντίθεση με την κοινή ζάχαρη που περιέχει δισακχαρίτες και δημιουργεί τόσα κακά ώστε να θεωρείτε σήμερα ως καταστροφή για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Περιέχει ακόμη πολύτιμα ιχνοστοιχεία όπως φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, θείο, χλώριο, κάλιο.

Επίσης διάφορες, αρωματικές ενώσεις βιταμίνες (Β 1, Β 2, Β 6, Ρ Ρ, Κ ), 17 αμινοξέα, διάφορα ένζυμα και ανώτερες αλκοόλες.
Περιέχει επίσης γύρη και ίχνη βασιλικού πολτού.

Τέλος να προσθέσουμε ότι είναι πολύ πλούσιο σε θερμίδες (περίπου 3.200 ανά κιλό, τριπλάσιες από το κρέας) και πρέπει να καταναλώνετε με σύνεση.
Όλα αυτά τα συστατικά καθιστούν το μέλι εκτός από πολύτιμο τρόφιμο και άριστο θεραπευτικό μέσον.

Βοηθά σε περιπτώσεις κόπωσης, ανορεξίας, αδιαθεσίας, αδυναμίας, δυσκοιλιότητας, αλλά και αναιμίας.
Είναι γρήγορη πηγή ενέργειας ιδίως για αθλητές, παιδιά, εγκύους, αρρώστους.
Μειώνει τις βρογχικές ενοχλήσεις από κοινά κρυολογήματα, είναι δυναμωτικό και καταπραϋντικό.
Επουλώνει τις πληγές του δέρματος, βοηθά την λειτουργία των ενδοκρινών αδένων είναι καρδιοτονωτικό, συμβάλει στον μεταβολισμό και την θρέψη του οργανισμού.
Τέλος ορισμένοι τολμούν να πουν ότι δρα προληπτικά κατά του καρκίνου.
Στη χώρα μας η μεγάλη ποικιλία της χλωρίδας μας χαρίζει μέλι σπουδαίας βιολογικής αξίας και άριστης ποιότητας. Είμαστε αυτάρκεις σε μέλι με περίπου 10 έως 13 χιλιάδες τόνους παραγωγή το χρόνο. Παράγουμε διαφόρων ειδών μέλι. Τα αναφέρουμε κατά σειρά προτίμησής τους από τους καταναλωτές : Θυμαρίσιο, ελάτης, Πευκόμελο, καστανιάς, πορτοκαλιάς, ερείκης, ηλίανθου, βαμβακιού.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΣ ΜΕΛΙ
Υπάρχει η εντύπωση στους περισσότερους ότι οποιοδήποτε μέλι και αν προμηθευτούμε θα είναι πλήρως αγνό και φυσικό. Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι έτσι.




Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

ΝΑΞΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Η Ναξιωτικη γη είναι τόπος πραγματικά ευλογημένος,με τα εξαιρετικά προϊόντα που παράγει το νησι, ενώ τα έχουμε στην καρδιά μας, πολλές φορές είναι δύσκολο να τα έχουμε στο σπίτι μας για να τα γευτούμε.
Έτσι γεννήθηκε η ιδέα για την δημιουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος ΝΑΞΙΑΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ,ωστε να προσφέρει λύση στα παραδοσιακά προβλήματα των μικρών παραγωγών όπως είναι ο σκληρός ανταγωνισμός, η πολύ σκληρή δουλειά, το ανύπαρκτο δίκτυο διανομής, η οικονομική ανέχεια, και παράλληλα να ενθυμίσει τις καλές και αγνές γεύσεις σε όλους μας, και να παραδώσει αδιαπραγμάτευτες διατροφικές αξίες από αφοσιωμένους αγρότες και παραγωγούς σε προσιτές τιμές στα σπίτια σας.
Όλα τα προϊόντα είναι 100% φυσικά, πολύ υψηλής ποιότητας τοπικά αγαθά γεμάτα αρώματα της Ναξου.

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Ελαιόλαδο προέλευσης ΝΑΞΟΥ.

Αποκτήστε τώρα, 20 κιλα φρέσκου εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, προέλευσης ΝΑΞΟΥ, με ιδιαίτερα χαμηλή οξύτητα, σε μια καταπληκτική τιμή 

Η προσφορά περιλαμβάνει, τέσσερα πεντάλιτρα φρέσκου εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου με οξύτητα έως 0.8, από την ΝΑΞΟ.
Επιπλέον:

  • Η αποστολή στο χώρο σας γίνετε ΔΩΡΕΑΝ μέσω της εταιρείας διανομών, εντός 2 εργάσιμων ημερών,χωρίς επιπλέον χρέωση (Αθήνα), και κατόπιν συνεννόησης .

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Tα τυριά Π.Ο.Π. της Ελλάδας

 
Ευρώπη. Η γηραιά ήπειρος, τώρα πια, ενωμένη και δυνατή κουβαλάει παράδοση χιλιετηρίδων.
Κάθε μέλος της κοινότητας έχει την εθνική του παράδοση, τα ήθη και τα έθιμά του. Παράγει τοπικά ή εθνικά προϊόντα που χαρακτηρίζονται απολύτως από τις διαθέσιμες πρώτες ύλες, τις κλιματολογικές συνθήκες και την μακρόχρονη πείρα των παραδοσιακών τεχνιτών και μαστόρων.
Πολλά τέτοια προϊόντα προορίζονται για την διατροφή του ανθρώπου. Έτσι οι νομοθέτες της κοινότητας εκτιμώντας αφ’ ενός την οικονομική και εμπορική σημασία τους και αφ’ ετέρου θέλοντας να τα προστατεύσουν από την εξαφάνισή τους, με κανονισμό που θεσμοθέτησαν από το 1992 έθεσαν τις βάσεις για την προστασία αυτών των προϊόντων.
Έτσι λοιπόν με νέο κανονισμό τον 1107/96 12.6.96 και μετά από σειρά αιτήσεων ενδιαφερομένων φορέων παραγωγών παραδοσιακών προϊόντων από τα διάφορα κράτη μέλη εκατοντάδες προϊόντα αναγνωρίσθηκαν στην προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης ή προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης.
Όταν πλέον ένα προϊόν αναγνωριστεί σαν Π.Ο.Π. τότε κανείς δεν μπορεί να ονομάσει ένα άλλο προϊόν έστω και σχετικό με το όνομα του παραδοσιακού προϊόντος που προστατεύεται.

Ποια είναι όμως τα στοιχεία που πρέπει να έχει ένα προϊόν για να αναγνωριστεί ως προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης ;

Α. Να παράγεται και να ωριμάζει εντός αυστηρά προκαθορισμένης γεωγραφικής ζώνης
Β. Η πρώτη ύλη απ’ όπου προέρχεται να παράγεται επίσης εντός της ίδιας ζώνης
Γ. Να μην χρησιμοποιούνται χημικά πρόσθετα κατά την παραγωγή του.
Δ. Να κατασκευάζεται με παραδοσιακές τεχνικές σε φυσικές συνθήκες.

Ας έλθουμε όμως τώρα στο τυρί. Βασικό προϊόν της διατροφής του ανθρώπου. Ιδιαίτερα η Ευρώπη μπορεί να θεωρηθεί η κοιτίδα του τυριού του κόσμου.
Έτσι λοιπόν με τον κανονισμό 1107/96 126 τυριά της Ευρώπης πήραν τον χαρακτηρισμό Π.Ο.Π.
37 γαλλικά, 30 ιταλικά, 20 ελληνικά, 11 ισπανικά, 10 πορτογαλικά, 8 αγγλικά, 3 γερμανικά, 3 δανέζικα, 2 αυστριακά και 1 βελγικό. Σύνολο 126.
Η πατρίδα μας είναι Τρίτη στην σειρά σε αριθμό τυριών και τούτο δείχνει ότι πραγματικά έχουμε τυροκομική παράδοση.
Εύκολα θα αντιληφθείτε ότι οι χώρες που ακουμπούν την Μεσόγειο συμπεριλαμβανομένης και της Πορτογαλίας έχουν τα 108 από τα 126. Το γεγονός δεν είναι τυχαίο. Στην Νότιο Ευρώπη το τυρί ήταν και είναι αγαπημένο φαγητό των κατοίκων. Επίσης η εκτροφή του προβάτου και της κατσίκας αναπτύχθηκε πολύ σε αντίθεση προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη.
Ποια είναι λοιπόν τα Π.Ο.Π. τυριά της Ελλάδος.
Ας τα δούμε ένα-ένα.
Ανεβατό, Μπάντζος, Φέτα, Φορμαέλλα Αράχοβας, Γαλοτύρι, Γραβιέρα Αγράφων, Γραβιέρα Κρήτης, Γραβιέρα Νάξου, Καλαθάκι Λήμνου, Κασέρι, Κατίκι Δομοκού, Κεφαλογραβιέρα, Κοπανιστή, Λαδοτύρι Μυτιλήνης, Μανούρι, Μετσοβόνε, Πικτόγαλο Χανίων, San Μιχάλη, Σφέλα ή Φέτα της Φωτιάς, Ξυνομυζήθρα Κρήτης.

Μην νομίζετε ότι μόνον αυτά είναι τα τυριά μας. Έχουν καταγραφεί περισσότερα από 70 είδη τυριών στην πατρίδα μας. Για την ώρα έχουν εγκριθεί μόνο τα παραπάνω 20 και εκκρεμούν αιτήσεις για άλλα 5 που η έγκρισής τους αναμένεται.

Όλα τα τυριά της Ελλάδας είναι φτιαγμένα παραδοσιακά και με γάλα φρέσκο. Το γάλα που κυρίως χρησιμοποιείται είναι το πρόβειο ή μίγμα πρόβειο και κατσικίσιου σε ποσοστό μέχρι 20%. Το αγελαδινό δεν χρησιμοποιήθηκε πολύ και ανάμεσα από τα Π.Ο.Π. τυριά υπάρχουν μόνον δύο από Αγελαδινό η Γραβιέρα Νάξου και το San Μιχάλη. Το Μετσοβόνε που είναι μίγμα πρόβειου και αγελαδινού.
Είναι γεγονός ότι η εκτροφή του προβάτου και της κατσίκας είναι στην πατρίδα μας ευκολότερη λόγω του ανωμάλου εδάφους και των πολλών βουνών που δεν ευνοούν την εκτροφή της αγελάδας. Βέβαια στις μέρες μας η εκτροφή της αγελάδας έχει προχωρήσει πολύ αλλά όμως το γάλα της προορίζεται για αυτούσια κατανάλωση ως ρόφημα.
Ας δούμε όμως αναλυτικά τι και πως είναι τα τυριά μας Π.Ο.Π.

  1. Ανεβατό , φτιάχνεται από αιγοπρόβειο γάλα. Είναι μαλακό, λευκό τυρί και τρώγεται φρέσκο. Μπορεί να μπει σε πίτες ή άλλα φαγητά, έχει γεύση πλούσια και λιπαρή.
  2. Μπάτζος : Άπαχο σχετικά τυρί άλμης που καλύτερος τρόπος να το φας είναι σε σαγανάκι. Το ψήσιμο του αναδεικνύει την γεύση και το άρωμα.
  3. Φέτα : Ουδέν σχόλιο. Το Νο 1 τυρί της Ελλάδας από πρόβειο γάλα συντηρημένο σε άλμη, μέσα σε βαρέλια ξύλινα ή τενεκέδες. Λευκό τυρί με ελαφρά ξινή γεύση. Τρώγεται αυτούσιο συνοδεύοντας φαγητό ή φρούτα. Μαγειρεύεται σε πίτες ή μαζί με κρέας και κοτόπουλο.
  4. Φορμαέλα Αράχοβας : Ένα ημίσκληρο τυρί σε μικρούς κυλίνδρους, μέτρια αλμυρό με γεμάτη γεύση. Γίνεται πολύ ωραίο ψητό και τηγανιτό. Γίνεται από πρόβειο γάλα.
  5. Γαλοτύρι : τυρί που ωριμάζει μέσα σε κάδους ή δοχεία με προσθήκη γάλακτος. Είναι ξινούτσικο και ελαφρά γιαουρτόδες. Εξαιρετική ποιότητα του θα βρείτε στο Πήλιο της Μαγνησίας. Κατασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα.
  6. Γραβιέρα Αγράφων : Μια από τις καλύτερες γραβιέρες της Ελλάδας. Φτιαγμένη στο ορεινό όγκο των Αγράφων με το ψυχρό κλίμα, έχει όλα τα αρώματα και τις γεύσεις των χόρτων του βουνού. Τρώγεται αυτούσια συνοδευμένη από ψωμί, φρούτα ή και το φαγητό. Όταν λειώνει και ψήνετε δεν κάνει κρούστα.
  7. Γραβιέρα Κρήτης : Μεγαλειώδες τυρί ιδιαίτερα όταν έχει ωριμάσει σε σπηλιές των Κρητικών βουνών. Γεύση ελαφρά αλμυρή και γεμάτη από το βούτυρο και τις πρωτεΐνες του γάλακτος. Έχει μικρές τρυπούλες και φτιάχνεται από αιγοπρόβειο γάλα. Η καλύτερη ποιότητα είναι όταν γίνεται από αμιγές πρόβειο. Τρώγεται κυριολεκτικά με κάθε τρόπο, αυτούσια ωμή με φρούτα και ψωμί σε ομελέτες ή μαγειρεμένη με κρέας αρνιού.
  8. Γραβιέρα Νάξου. Η μοναδική από αγελαδινό γάλα. Ελαφρά κίτρινη με φίνο άρωμα και σπάνια γεύση. Κατασκευάζεται αποκλειστικά στην Νάξο και είναι ένα από τα καλύτερα ελληνικά τυριά. Τρώγεται όπως όλες οι γραβιέρες ωμή ή ψημένη. Ο καλύτερος τρόπος για να αναπτυχθούν οι γεύσεις είναι με φρούτα του καλοκαιριού, σταφύλια, σύκα. Πεπόνι.
  9. Καλαθάκι Λήμνου. Λευκό τυρί που συντηρείται σε άλμη, έχει το σχήμα του μικρού καλαθιού που ωριμάζει μέσα του. Πιο αλμυρό από την φέτα με μεστή και γεμάτη γεύση. Κατασκευάζεται από πρόβειο γάλα ή και μίγμα αιγοπρόβειου. Ένα καταπληκτικό τυρί που σφραγίζει μέσα του όλα τα αρώματα των βουνών του νησιού της Λήμνου.
  10. Κασέρι : Ένα πολύ δημοφιλές τυρί που φτιάχνεται από πρόβειο γάλα με την τεχνική της ελαστικής τυρόμαζας που μας ήλθε πριν από εκατοντάδες χρόνια από την Ιταλία. Έχει ήπιο άρωμα και γεύση και είναι μαλακό στο μάσημα. Το αγαπούν πολύ οι ηλικιωμένοι. Λιώνει ομοιόμορφα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την κατασκευή πίτσας.
  11. Κατίκι Δομοκού : Ένα ελαφρύ αλοιφώδες τυρί που φυλάσσεται σε δοχεία. Από αιγοπρόβειο γάλα. Κατάλληλο για ελαφρά διατροφή. Με ελαφρύ άρωμα και γεύση. Τρώγεται ως επιτραπέζιο τυρί
  12. Κεφαλογραβιέρα : Μια αλμυρούτσικη γραβιέρα για όσους αγαπούν τα πικάντικα και νόστιμα τυριά. Κατασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα και κάνει υπέροχα σαγανάκια. Είναι σκληρό τυρί και αν είναι καλά ωριμασμένο κάνει και για τα μακαρόνια. Αγαπημένο τυρί των μερακλήδων.
  13. Κοπανιστή. Ένα υπερπικάντικο αλοιφώδες τυρί που πιπερίζει. Ο ιδανικός μεζές για ούζο και τσίπουρο. Ωριμάζει κάτω από τον καυτό ήλιο των Κυκλάδων και κατασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα. Το ελληνικό ροκφόρ θα λέγαμε. Τρώγεται και σε πίτες με καταπληκτικά αποτελέσματα.
  14. Λαδοτύρι Μυτιλήνης . Ένα μεγαλειώδες πικάντικο τυρί πολύ πιπεράτο που για ένα διάστημα ωριμάζει μέσα στο λάδι. Στις μέρες μας για λόγους διακίνησης πλέον παραφινώνεται εξωτερικά. Κατασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα και είναι επιτραπέζιο τυρί. Το γνήσιο λαδοτύρι έχει χρώμα κιτρινοκόκκινο και είναι τυρί μεστής γεύσης και εντόνου αρώματος. Φτιάχνεται αποκλειστικά στην νήσο Μυτιλήνη.
  15. Μανούρι : Φτιάχνεται στην Μακεδονία και Θεσσαλία και είναι μια ολόπαχη μυζήθρα από πλήρες γάλα. Το βούτυρο δίνει μια μεστή γεύση στο τυρί και οι πρωτεΐνες του γάλακτος του ολοκληρώνουν την γεύση. Τρώγεται φρέσκο σαν επιτραπέζιο τυρί και μπορεί να συνοδευτεί από μέλι και ξηρούς καρπούς. Ελαφρά αλμυρό. Αν παλαιωθεί σκληραίνει και είναι ιδανικό για Μακαρονάδες.
  16. Μετσοβόνε : Ένα τυρί από μίγμα αγελαδινού και πρόβειου με ένα παλ κίτρινο χρώμα καπνισμένο και φτιαγμένο με την τεχνική της ελαστικής τυρόμαζας. Έχει σχήμα κυλίνδρου και τρώγεται αυτούσιο ή στην σχάρα. Μπορεί να κάνει υπέροχες καπνιστές πίτσες. Φέρει το όνομα της πόλης που κατασκευάστηκε του Μετσόβου. Δημιούργημα του τυροκομείου του ιδρύματος Τοσίτσα.
  17. Πυκτόγαλο Χανίων. : Ένα απλό καθημερινό τυρί που γίνεται στον νομό Χανίων της Κρήτης. Έχει γιαουρτόδη υφή ελαφρά υπόξινη γεύση και τρώγεται με το κουτάλι . Μπαίνει σε πιτούλες ή και τρώγεται αυτούσιο.
  18. San Μιχάλη : Ένα από τα καλύτερα τυριά της χώρας μας , πλούσιο σε άρωμα και γεύση. Κατασκευάζεται αποκλειστικά από αγελαδινό γάλα σε μεγάλα κεφάλια. Στην Σύρο υπήρχαν εδώ και αιώνες αγελάδες οι οποίες δίνουν το πλούσιο και αρωματικό τους γάλα για την κατασκευή αυτού του τυριού. Το τυρί έχει το όνομα του αγίου Μιχαήλ που δοξάζεται σε ομώνυμη εκκλησία του νησιού. Η γεύση του είναι πικάντικη και ακουμπάει ελαφρά την γεύση της Παρμεζάνας. Τρώγεται αυτούσιο με ψωμί ή φρούτα.
  19. Σφέλα ή Φέτα της φωτιάς. Ένα είδος φέτας με αναθερμασμένη τυρόμαζα που φτιάχνεται στην δυτική Πελοπόννησο και αρέσει πολύ. Είναι τυρί άλμης όπως η φέτα και τρώγεται με τους ίδιους τρόπους. Κατασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα.
  20. Ξυνομυζήθρα Κρήτης. Ένα εντελώς χαρακτηριστικό τυρί της Κρήτης, όπου η μάζα αφήνεται για 24 ώρες σε φυσική θερμοκρασία για να ξινίσει. Ιδανικό για πίτες.

Όλα τούτα τα τυριά αποτελούν τον κτηνοτροφικό θησαυρό της Ελλάδας. Σκληρά ή μαλακά αρέσουν και τρώγονται ή πανελληνίως ή σε τοπικό επίπεδο πλούσια σε πρωτεΐνες από 16-20% και σε λιπαρά έως και 52% επί ξηράς ύλης.
Η τυροφαγία θέλει προσοχή λόγω των υψηλών λιπαρών. Δεν πρέπει να συνδυάζεται με το κρέας διότι οι δείκτες της χοληστερίνης αυξάνονται πολύ.
Τούτος ο θησαυρός είναι ακόμα ανεκμετάλλευτος. Χρειάζεται πολύ δουλειά προκειμένου να τον προβάλουμε στα πέρατα της γης , να τον γνωρίσουν όλοι.
Τότε θα αποτελέσει και πηγή ικανού εισοδήματος για τους Έλληνες κτηνοτρόφους οι οποίοι περνούν πραγματικά κρίσιμες μέρες.
Καλοί μου φίλοι αγαπήστε και προτιμήστε τα Ελληνικά τυριά. Είναι γνήσια αγνά και δικά μας.
http://www.eliasmamalakis.gr/cheese-pop.asp

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Ιστορία των Ελληνικών τυριών

Η ιστορία του τυριού είναι τόσο μακρόχρονη όσο και αυτή του ανθρώπινου γένους και συνδέεται με την εξημέρωση κατοικίδιων ζώων 10.000 χρόνια προ Χριστού.
 Οι ρίζες της τυροκομίας δεν είναι γνωστές με βεβαιότητα. Είναι πολύ πιθανό η παρασκευή του να έγινε εντελώς τυχαία, κατά τη μεταφορά του γάλακτος μέσα σε στομάχια νεαρών ζώων.
Αναφορές για το τυρί γίνονται σε πολλά αρχαία και κλασσικά κείμενα. Από τη μυθολογία ακόμα, λέγεται ότι οι θεοί έστελναν τον Αρισταίο, γιο του Απόλλωνα, για να διδάξει στους Έλληνες την τυροκομία, ενώ από την Οδύσσεια του Ομήρου μαθαίνουμε για τον Κύκλωπα Πολύφημο και την τυροκομική τέχνη του, όπου δίνει περιγραφές των τυριών που ωρίμαζαν μέσα στην σπηλιά του.
Πρώτη μαρτυρία διατροφής με γάλα μηρυκαστικού είναι αυτή της ελληνικής μυθολογίας.
 Ο Δίας κυνηγημένος από τον πατέρα του Κρόνο, κρύβεται από την μάνα του Ρέα στα δύσβατα βουνά της Κρήτης και τρέφεται αποκλειστικά με γάλα και μέλι. Το γάλα ήταν προσφορά της κατσίκας Αμάλθειας. Και πάλι ο Δίας για να θρέψει το γιο του Ηρακλή με θεϊκό γάλα για να γίνει αθάνατος έκανε τον ουρανό να κατακλυσθεί από γάλα. Ο Αριστοτέλης και ο Διοσκουρίδης έδωσαν τις πρώτες συνταγές για την παραγωγή τυριού. Στα κείμενα των αρχαίων κωμωδιογράφων βρίσκουμε άφθονες περιγραφές από τυριά της Eλλάδας.
Στην αγορά των Αθηνών υπήρχε χώρος ειδικά αφιερωμένος στα τυριά. Στην αρχαία Σπάρτη υπήρχε ολόκληρη τελετουργική γιορτή με επίκεντρο την κλοπή τυριών για να δείξουν το ταλέντο τους στον κλεφτοπόλεμο οι νεαροί Σπαρτιάτες.
Η τυροκομία φαίνεται ότι ήρθε στην Ευρώπη από τους ΄Αριους, νομάδες κτηνοτρόφους στην κεντρική Ασία.

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

ΓΝΗΣΙΑ ΤΥΡΙΑ ΝΑΞΟΥ

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΝΑΞΙΑΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ ΚΑΤΣΙΚΙΑ-ΜΟΣΧΑΡΙΑ-ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ-ΠΟΤΑ-ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ-ΜΕΛΙ-ΛΑΔΙ-ΠΑΤΑΤΕΣ.
ΟΛΑ ΑΓΝΑ,ΦΡΕΣΚΑ ΚΑΙ ΦΘΗΝΑ ΜΕ ΕΝΑ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΣΤΟ 6980543634 ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΗΜΕΡΑ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ.