Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Συνταγές για αρνί ή κατσίκι.

Πασχαλινές συνταγές για ΑΞΩΤΙΚΟ αρνί ή κατσίκι εκτός σούβλας!

Πασχαλινές συνταγές για αρνί ή κατσίκι εκτός σούβλας! : Ήρθε και η ώρα της προετοιμασίας του τραπεζιού της Λαμπής! Αν τελικά δεν σουβλίσετε σας έχουμε μοναδικές συνταγές για κατσικάκι ή αρνάκι σε κατσαρόλα ή
Ήρθε και η ώρα της προετοιμασίας του τραπεζιού της Λαμπής!
Αν τελικά δεν σουβλίσετε σας έχουμε μοναδικές συνταγές για κατσικάκι ή αρνάκι σε κατσαρόλα ή φούρνο!
Έτσι για το καλό ... Και του χρόνου!
Αρνάκι στο φούρνο με γιαούρτι
Υλικά για 4-6 άτομα
1 κιλό αρνάκι γάλακτος ( μπούτι ξεκοκαλισμένο)
1 κιλό πατατούλες
½ κιλό γιαούρτι
2 κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό
3 κ.σ ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα σε νιφάδες
Διαδικασία
Πλένουμε, στραγγίζουμε και κόβουμε το κρέας σε κομματάκια. Καθαρίζουμε τις πατατούλες . Αν δεν είναι πολύ μικρές τις κόβουμε σε κομματάκια. Αλατοπιπερώνουμε και τα βάζουμε σε ένα ταψάκι με 2 φλ. νερό . Τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου γυρίζοντας το δύο –τρεις φορές για να πάρουν χρώμα .θα πρέπει το φαγητό να μείνει χωρίς υγρά στο τέλος . αν έχουν μείνει υγρά στο ταψί θα πρέπει να στραγγίξουμε το φαγητό.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά. Προσθέτουμε το γιαούρτι ,το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε καλά. Αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε πάπρικα. Περιχύνουμε το κρέας με τις πατατούλες με το μίγμα του γιαουρτιού και το βάζουμε στο φούρνο να ροδίσει. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ατομικά πυρίμαχα σκεύη και να βάλουμε εκεί το φαγητό σε μερίδες .
Κατσικάκι γεμιστό
ΥΛΙΚΑ
το μπούτι, 1 1/2 κιλό κατσικάκι
2 μέτρια, τριμμένα κρεμμύδια
2 φλυτζανάκια ρύζι καρολίνα
1 pummaro
1 καρότο ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ψιλοκομμένο αρνίσιο συκώτι
Αλάτι
1 κουταλάκι ψιλοκομμένος άνηθος
3/4 κουταλακίου σκόνη κανέλλα
πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζητήστε από τον χασάπη σας να ξεκοκαλίσει το κρέας. Το αλατοπιπερώνετε.
Μαραίνετε σε κατσαρόλα τα κρεμμύδια με λίγο νερό. Μόλις μαραθούν προσθέτετε λίγο λάδι, το συκώτι και τα σοτάρετε μερικά λεπτά. Προσθέτετε το μισό PUMMARO, την κανέλα, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε και αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ

 ΓΡΑΒΙΕΡΑ
                        ΤΙΜΗ ΚΟΣΤΟΥΣ 11 ΕΥΡΩ /ΚΙΛΟ
Η τυπική ναξιώτικη γραβιέρα είναι σφιχτή με μια ευχάριστη χλωμάδα και εσωτερικά είναι διάστικτη με μικρές ακανόνιστες τρύπες.
Οι τυροκόμοι την αλατίζουν μέσα σε υγρή άλμη (αλατόνερο) αφού πήξει. Στη συνέχεια αφήνεται να ωριμάσει πάνω σε ξύλινα ράφια, σε ειδικούς χώρους ή κελάρια με ελεγχόμενη θερμοκρασία για τουλάχιστον τρεις μήνες, διάστημα στο οποίο αποκτάει μια σκληρή, φυσική εξωτερική κρούστα.




                                                                       ΑΡΣΕΝΙΚΟ ΤΥΡΙ
                                                                                      ΤΙΜΗ ΚΟΣΤΟΥΣ 12 ΕΥΡΩ /ΚΙΛΟ.
Από παστεριωμένο αγελαδινό και αιγοπρόβειο γάλα Νάξου.
Χωρίς συντηρητικά και χρωστικές ουσίες. Διατηρείται στους +4C.
Λιπαρά: 40% περίπου. Υγρασία: 38% περίπου. 

ΑΡΣΕΝΙΚΟ ΤΥΡΙ ΜΑΥΡΟ 1.5kgr
ΑΡΣΕΝΙΚΟ ΤΥΡΙ ΜΑΥΡΟ ΝΑΞΟΥ 3kgr
ΑΡΣΕΝΙΚΟ ΤΥΡΙ ΜΑΥΡΟ ΝΑΞΟΥ 8 kgr



           ΜΥΖΗΘΡΑ ΦΡΕΣΚΙΑ                   ΤΙΜΗ ΚΟΣΤΟΥΣ 8  ΕΥΡΩ/ΚΙΛΟ 
           ΞΥΝΟΜΥΖΗΘΡΑ ΦΡΕΣΚΙΑ        ΤΙΜΗ ΚΟΣΤΟΥΣ 
ΕΥΡΩ/ΚΙΛΟ
Η ξινομυζήθρα είναι ένα παραδοσιακό φρέσκο τυρί που πήζει και είναι έτοιμο μέσα σε 24 ώρες από την στιγμή του αρμέγματος. Στη Νάξο παρασκευάζεται εξαιρετική ξινομυζήθρα από κατσικίσιο γάλα, πλούσια και κρεμώδης, με μια ελαφριά ξινίλα που θυμίζει γιαούρτι.
Μόλις ολοκληρωθεί το άρμεγμα του ζώου, το γάλα στραγγίζεται και τοποθετείται σε δοχείο, όπου προστίθεται μικρή ποσότητα φυσικής πυτιάς, αλλά δεν θερμαίνεται. Ακολουθεί η ζύμωση που δίνει στο τυρί την πυκνότητα και την ιδιαίτερη ξινή του γεύση και στην συνέχεια στραγγίζεται σε τσαντίλες (ύφασμα) και τοποθετείται σε ειδικά δοχεία, τα τσιμίσκια, που είναι συνήθως φτιαγμένα από βούρλα.
Το τυρί αυτό πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε λίγες ημέρες γιατί δεν διατηρείται.

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Ναξιακη φάρμα

Η ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΞΙΑΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ 'Ο @ξωτης' ΦΑΡΜΑ ΜΕ ΑΓΕΛΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΜΠΑΟΥΖΗ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΑΙ ΝΙΚΟΥ ΔΕΤΣΗ.
ΕΔΩ Η ΕΚΤΡΟΦΗ ΜΟΣΧΑΡΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΜΕΡΑΚΙ.

Μια νέα ιστοσελίδα για τη Νάξο


   Μια νέα ιστοσελίδα για τη Νάξο, ένας πλήρης ταξιδιωτικός οδηγός, από σήμερα στην διάθεση όλων των Ναξιωτών αλλά και όλων όσοι αγαπούν τη Νάξο! Από σήμερα το http://www.mynaxos.gr σας περιμένει να το εξερευνήσετε, να το σχολιάσετε, να γίνετε συντάκτης του!


Η ιστοσελίδα http://www.mynaxos.gr αποτελεί έμπνευσή και δημιουργία νέων ανθρώπων, έμπειρων δημοσιογράφων που εργάζονται πολλά χρόνια στα μεγαλύτερα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της χώρας.  Άλλοι κατάγονται από τη Νάξο και άλλοι αγαπούν με πάθος το νησί.

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ

ΑΥΓΑ ΑΠΟ ΚΟΤΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΒΟΣΚΗΣ ΦΡΕΣΚΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΑ ΓΙΑ ΒΑΨΙΜΟ ΤΟ ΠΑΣΧΑ
ΜΕ ΕΝΑ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ Η SMS ΣΤΟ 6980543634 Η ΜΕ ΕΜΑΙΛ ΣΤΟ oaksotis@gmail.com ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ.
Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΧΡΙ 13/4/2012 Η ΜΕΧΡΙ ΕΞΑΝΤΛΗΣΕΩΣ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ.

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ

ΟΛΑ ΦΡΕΣΚΑ ΚΑΙ ΦΘΗΝΑ.
ΜΕ ΕΝΑ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ



ΚΟΚΟΡΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΒΟΣΚΗΣ
ΤΙΜΗ ΚΟΣΤΟΥΣ 7 ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΙΛΟ.


ΠΑΠΙΕΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΒΟΣΚΗΣ
ΤΙΜΗ ΚΟΣΤΟΥΣ 7 ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΙΛΟ.

ΚΟΤΕΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΒΟΣΚΗΣ
ΤΙΜΗ ΚΟΣΤΟΥΣ 4.5 ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΙΛΟ.

ΑΥΓΑ ΗΜΕΡΑΣ
ΤΙΜΗ ΚΟΣΤΟΥΣ 0,40 ΕΥΡΩ







ΓΑΛΟΠΟΥΛΕΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΒΟΣΚΗΣ
ΤΙΜΗ ΚΟΣΤΟΥΣ 7 ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΙΛΟ.

           ΧΗΝΕΣ
           ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΒΟΣΚΗΣ.
          ΤΙΜΗ ΚΟΣΤΟΥΣ 4.5 ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΙΛΟ.

 

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ

Σημαντική είναι και η κτηνοτροφική παραγωγή. Στα βουνά της ορεινής και ημιορεινής Νάξου εκτρέφονται χιλιάδες κατσίκια και πρόβατα (ζουλοπρόβατα) ενώ τα βοοειδή και οι χοίροι είναι συγκεντρωμένα κυρίως στις πεδινές εκτάσεις.
 Το κρέας τους είναι πεντανόστιμο εξ αιτίας της ελεύθερης βοσκής και από το γάλα τους φτιάχνονται τα περίφημα ναξιώτικα τυριά: η γραβιέρα, το «αρσενικό», η ξινομυζήθρα και το ξινότυρο.
Η γραβιέρα είναι από τα πιο δημοφιλή επιτραπέζια τυριά της Ελλάδας. Στη Νάξο, που από το 1996 έχει κερδίσει τη διάκριση της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π) για τη γραβιέρα της, παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα.
 Η τυπική ναξιώτικη γραβιέρα είναι σφιχτή με μια ευχάριστη χλωμάδα και εσωτερικά είναι διάστικτη με μικρές ακανόνιστες τρύπες.
 Οι τυροκόμοι την αλατίζουν μέσα σε υγρή άλμη (αλατόνερο) αφού πήξει. Στη συνέχεια αφήνεται να ωριμάσει πάνω σε ξύλινα ράφια, σε ειδικούς χώρους ή κελάρια με ελεγχόμενη θερμοκρασία για τουλάχιστον τρεις μήνες, διάστημα στο οποίο αποκτάει μια σκληρή, φυσική εξωτερική κρούστα. Συνήθως παρασκευάζεται σε «κεφάλια» των τριών ή οκτώ κιλών.
Το αρσενικό είναι ένα σκληρό, κίτρινο, επιτραπέζιο τυρί που χρησιμοποιείται και για τρίψιμο. Στη Νάξο γίνεται από ένα συνδυασμό πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος που θερμαίνεται και πήζει με πυτιά (ένζυμο που βοηθάει στην πήξη του γάλατος).
 Η μάζα αυτή στη συνέχεια στραγγίζει σε καλούπια από καλάθια των δύο και τεσσάρων κιλών, από τα οποία παίρνουν και το τελικό τους σχήμα.
 Αφού έχει στραγγίξει το τυρί και έχει αποκτήσει την απαραίτητη συνοχή, βυθίζεται πάλι σε τυρόγαλο (το υγρό που μένει μετά την πήξη του τυριού, εμπλουτισμένο με γάλα), αλείφεται με αλάτι και αφήνεται να ωριμάσει (έξω από τα καλάθια) για τουλάχιστον 60 ημέρες.
Η ξινομυζήθρα είναι ένα παραδοσιακό φρέσκο τυρί που πήζει και είναι έτοιμο μέσα σε 24 ώρες από την στιγμή του αρμέγματος. Στη Νάξο παρασκευάζεται εξαιρετική ξινομυζήθρα από κατσικίσιο γάλα, πλούσια και κρεμώδης, με μια ελαφριά ξινίλα που θυμίζει γιαούρτι.
 Μόλις ολοκληρωθεί το άρμεγμα του ζώου, το γάλα στραγγίζεται και τοποθετείται σε δοχείο, όπου προστίθεται μικρή ποσότητα φυσικής πυτιάς, αλλά δεν θερμαίνεται. Ακολουθεί η ζύμωση που δίνει στο τυρί την πυκνότητα και την ιδιαίτερη ξινή του γεύση και στην συνέχεια στραγγίζεται σε τσαντίλες (ύφασμα) και τοποθετείται σε ειδικά δοχεία, τα τσιμίσκια, που είναι συνήθως φτιαγμένα από βούρλα.
Το τυρί αυτό πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε λίγες ημέρες γιατί δεν διατηρείται.
Το ξινότυρο είναι ουσιαστικά το ίδιο τυρί με την ξινομυζήθρα, με τη διαφορά ότι αυτό αφήνεται να ξεραθεί για αρκετές εβδομάδες μέχρι να σκληρύνει. Σε αυτή τη μορφή χρησιμοποιείται για τρίψιμο ή σαν επιτραπέζιο.
Στο νησί λειτουργούν δύο τυροκομεία που διαθέτουν στην αγορά συσκευασμένο γάλα και τυποποιημένα γαλακτοκομικά προϊόντα, με πιο διαδεδομένη, τη γραβιέρα Νάξου.