Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2013

ΧΟΙΡΙΝΟ ΡΟΛΟ ΜΕ ΤΥΡΙ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ

 ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΝΑΞΟΥ

ΧΟΙΡΙΝΟ ΡΟΛΟ ΜΕ ΤΥΡΙ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ
ΥΛΙΚΑ
  • 1 κιλό χοιρινό μπούτι
  • 8 σκελίδες σκόρδο
  • 300 γρ. γραβιέρα Νάξου
  • 1/2 κούπα αράπικα φυστίκια καθαρισμένα
  • 1/2 κούπα καρύδια αλεσμένα
  • 1/2 κούπα κουκουνάρια αλεσμένα
  • λίγο λεμόνι
  • αλάτι - πιπέρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε το μπούτι σ' ένα ταψί. Ρίχνουμε πάνω του το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι, τη γραβιέρα κομμένη σε φέτες και τα φυστίκια και τυλίγουμε το μπούτι σε ρολό. Το δένουμε μ' ένα σχοινάκι για να μην ανοίξει, το περιχύνουμε με λεμόνι και το βάζουμε να τσιγαριστεί μέσα σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό, γιατί το μπούτι θα βγάλει λίπος. Μόλις βράσει το βγάζουμε και ρίχνουμε στο ζουμί τα κουκουνάρια και τα καρύδια.
    Καλή επιτυχία!
    http://www.madata.gr/cooking/kreatika/4245.html

    Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2013

    Λικέρ - Κίτρο Νάξου

       
    Κίτρο Νάξου, το ελληνικό λικέρ από ....φύλλα

    Στη Νάξο, για τρεις τουλάχιστον αιώνες, πριν τη μεταπολεμική βαθμιαία μείωσή της, ανθούσε η καλλιέργεια του κιτρόδεντρου (Citrus medica) και η εμπορία του καρπού του, που εξάγονταν σε μεγάλες ποσότητες αποτελούσε σημαντικό κομμάτι της αγροτικής οικονομίας . Ο καρπός του κιτρόδενδρου πήγαινε στο εξωτερικό, συντηρημένος μέσα σε θαλασσινό νερό, ενισχυμένο με επιπλέον αλάτι.

    Τα φύλλα της κιτριάς, σε υπεραφθονία παλιότερα, χρησιμοποιούνταν για να δώσουν το λεπτό και ιδιάζον άρωμά τους στη ρακή των αμπελοκαλλιεργητών, γι΄αυτό και το πρώτο όνομα του ποτού είναι κιτρόρακο. Για την παρουσία του κιτρόρακου στη Νάξο υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες, ότι ήταν σε κοινή χρήση ήδη από τις αρχές του 19ου αιώνα.

    Σύμφωνα με επίσημες μαρτυρίες το λικέρ από φύλλα κιτριάς «Κίτρο Νάξου», άρχισε να παράγεται τουλάχιστον 2 αιώνες πρίν και η πρώτη εξαγωγή του λικέρ από κίτρο έγινε το 1928.
    Σήμερα το «Κίτρο Νάξου», παράγεται παραδοσιακά και αποκλειστικά στην Ελλάδα - στη νήσο Νάξο. Ιδιαίτερα μετά την κατοχύρωση του στην κοινοτική νομοθεσία , το παραδοσιακό μας αυτό λικέρ έχει δυνατότητες μεγάλης επιτυχίας στην διεθνή αγορά.