Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το φρέσκο γάλα


 

 

Το τελευταίο διάστημα μονοπωλεί την επικαιρότητα η προσπάθεια υπουργείου ανάπτυξης – τρόικας να χτυπήσει την ακρίβεια μέσα από την «απελευθέρωση» του γάλακτος. Ποια είναι όμως η αλήθεια για το γάλα;

- Για να διατηρηθεί το γάλα για 5 ημέρες επιπλέον, θα πρέπει να υποστεί θερμική επεξεργασία σε υψηλότερη θερμοκρασία. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια την υποβάθμιση της διατροφικής αξίας και της ποιότητας του, αφού σε μεγάλη θερμοκρασία καταστρέφονται πολύτιμες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
- Η επέκταση των ημερών διατήρησης θα δώσει την δυνατότητα για αθρόες εισαγωγές αμφιβόλου ποιότητας δήθεν φρέσκου γάλακτος, δίνοντας τη χαριστική βολή στις Ελληνικές επιχειρήσεις αλλά κυρίως στους Έλληνες κτηνοτρόφους.
- Η δήθεν μείωση της τιμής που θα προκύψει λόγω ανταγωνισμού είναι αμφίβολη αφού και σήμερα το γάλα υψηλής παστερίωσης (20 ημερών) είναι ακριβότερο από το φρέσκο.
- Η ετήσια ωφέλεια από την πιθανή μείωση της τιμής του γάλακτος για το καταναλωτή είναι μικρότερη από αυτά που θα πληρώσει στις αυξήσεις των διοδίων για ένα ταξίδι.


- Η ακρίβεια στο γάλα θα πρέπει να χτυπηθεί με κοστολογικούς και άλλους ελέγχους στα καρτέλ γάλακτος και σούπερ μάρκετ που πουλάνε ακριβά στην Ελλάδα και φθηνά στο εξωτερικό.

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

ΤΗΓΑΝΙΤΟ ΝΑΞΙΩΤΙΚΟ ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΚΑΙ ΑΡΝΑΚΙ

Κατσικάκι ή αρνί πατούδο

Συστατικά

1μικρό αρνάκι ή κατσικάκι απο την Ναξο μέχρι και έξι κιλά με τη συκωταριά του
1κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα μάτσο
άνηθο ψιλοκομμένο
½ κιλό κεφαλοτύρι Νάξου
¼ λαρδί ή πάχος χοιρινό παστό
1 ½ κούπα ρύζι
2κούπες βούτυρο
αλάτι, πιπέρι

Οδηγίες Μαγειρέματος

Πλύνετε καλά το αρνάκι και καθαρίστε το. Κόψτε τη συκωταριά σε μικρούς κύβους και τα κρεμμυδάκια σε φετάκια.

Βάλτε σε μεγάλο τηγάνι ή άλλο σκεύος τη μία κούπα βούτυρο και τσιγαρίστε τη συκωταριά με τα κρεμμυδάκια. Προσθέστε το λαρδί, το ρύζι, τον άνηθο, αλατοπίπερο κι ελάχιστο νερό στο τέλος για να ψηθούν όλα μαζί για δυο-τρία λεπτά.

Κατεβάστε τη γέμιση από τη φωτιά και στη συνέχεια κόψτε το κεφαλοτύρι κομμάτια κι ανακατέψτε το με το υπόλοιπο μίγμα. Γεμίστε μ’ αυτό το αρνί και ράψτε το με χοντρή βελόνα και κλωστή.

Αλατίστε και πιπερώστε το αρνί εξωτερικά και αλείψτε το με το υπόλοιπο βούτυρο. Σιγοψήστε για τρεις ώρες.
Από Foodland