ΤΙΜΗ ΚΟΣΤΟΥΣ 11 ΕΥΡΩ /ΚΙΛΟ
Η τυπική ναξιώτικη γραβιέρα είναι σφιχτή με μια ευχάριστη χλωμάδα και εσωτερικά είναι διάστικτη με μικρές ακανόνιστες τρύπες.
Οι τυροκόμοι την αλατίζουν μέσα σε υγρή άλμη (αλατόνερο) αφού πήξει. Στη συνέχεια αφήνεται να ωριμάσει πάνω σε ξύλινα ράφια, σε ειδικούς χώρους ή κελάρια με ελεγχόμενη θερμοκρασία για τουλάχιστον τρεις μήνες, διάστημα στο οποίο αποκτάει μια σκληρή, φυσική εξωτερική κρούστα.
Η τυπική ναξιώτικη γραβιέρα είναι σφιχτή με μια ευχάριστη χλωμάδα και εσωτερικά είναι διάστικτη με μικρές ακανόνιστες τρύπες.
Οι τυροκόμοι την αλατίζουν μέσα σε υγρή άλμη (αλατόνερο) αφού πήξει. Στη συνέχεια αφήνεται να ωριμάσει πάνω σε ξύλινα ράφια, σε ειδικούς χώρους ή κελάρια με ελεγχόμενη θερμοκρασία για τουλάχιστον τρεις μήνες, διάστημα στο οποίο αποκτάει μια σκληρή, φυσική εξωτερική κρούστα.
ΑΡΣΕΝΙΚΟ ΤΥΡΙ
ΤΙΜΗ ΚΟΣΤΟΥΣ 12 ΕΥΡΩ /ΚΙΛΟ.
Χωρίς συντηρητικά και χρωστικές ουσίες. Διατηρείται στους +4C.
Λιπαρά: 40% περίπου. Υγρασία: 38% περίπου.
ΑΡΣΕΝΙΚΟ ΤΥΡΙ ΜΑΥΡΟ 1.5kgr
ΕΥΡΩ/ΚΙΛΟ
Η ξινομυζήθρα είναι ένα παραδοσιακό φρέσκο τυρί που
πήζει και είναι έτοιμο μέσα σε 24 ώρες από την στιγμή του αρμέγματος. Στη Νάξο
παρασκευάζεται εξαιρετική ξινομυζήθρα από κατσικίσιο γάλα, πλούσια και κρεμώδης,
με μια ελαφριά ξινίλα που θυμίζει γιαούρτι.Μόλις ολοκληρωθεί το άρμεγμα του ζώου, το γάλα στραγγίζεται και τοποθετείται σε δοχείο, όπου προστίθεται μικρή ποσότητα φυσικής πυτιάς, αλλά δεν θερμαίνεται. Ακολουθεί η ζύμωση που δίνει στο τυρί την πυκνότητα και την ιδιαίτερη ξινή του γεύση και στην συνέχεια στραγγίζεται σε τσαντίλες (ύφασμα) και τοποθετείται σε ειδικά δοχεία, τα τσιμίσκια, που είναι συνήθως φτιαγμένα από βούρλα.
Το τυρί αυτό πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε λίγες ημέρες γιατί δεν διατηρείται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου