Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Συνταγές για αρνί ή κατσίκι.

Πασχαλινές συνταγές για ΑΞΩΤΙΚΟ αρνί ή κατσίκι εκτός σούβλας!

Πασχαλινές συνταγές για αρνί ή κατσίκι εκτός σούβλας! : Ήρθε και η ώρα της προετοιμασίας του τραπεζιού της Λαμπής! Αν τελικά δεν σουβλίσετε σας έχουμε μοναδικές συνταγές για κατσικάκι ή αρνάκι σε κατσαρόλα ή
Ήρθε και η ώρα της προετοιμασίας του τραπεζιού της Λαμπής!
Αν τελικά δεν σουβλίσετε σας έχουμε μοναδικές συνταγές για κατσικάκι ή αρνάκι σε κατσαρόλα ή φούρνο!
Έτσι για το καλό ... Και του χρόνου!
Αρνάκι στο φούρνο με γιαούρτι
Υλικά για 4-6 άτομα
1 κιλό αρνάκι γάλακτος ( μπούτι ξεκοκαλισμένο)
1 κιλό πατατούλες
½ κιλό γιαούρτι
2 κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό
3 κ.σ ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα σε νιφάδες
Διαδικασία
Πλένουμε, στραγγίζουμε και κόβουμε το κρέας σε κομματάκια. Καθαρίζουμε τις πατατούλες . Αν δεν είναι πολύ μικρές τις κόβουμε σε κομματάκια. Αλατοπιπερώνουμε και τα βάζουμε σε ένα ταψάκι με 2 φλ. νερό . Τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου γυρίζοντας το δύο –τρεις φορές για να πάρουν χρώμα .θα πρέπει το φαγητό να μείνει χωρίς υγρά στο τέλος . αν έχουν μείνει υγρά στο ταψί θα πρέπει να στραγγίξουμε το φαγητό.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά. Προσθέτουμε το γιαούρτι ,το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε καλά. Αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε πάπρικα. Περιχύνουμε το κρέας με τις πατατούλες με το μίγμα του γιαουρτιού και το βάζουμε στο φούρνο να ροδίσει. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ατομικά πυρίμαχα σκεύη και να βάλουμε εκεί το φαγητό σε μερίδες .
Κατσικάκι γεμιστό
ΥΛΙΚΑ
το μπούτι, 1 1/2 κιλό κατσικάκι
2 μέτρια, τριμμένα κρεμμύδια
2 φλυτζανάκια ρύζι καρολίνα
1 pummaro
1 καρότο ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ψιλοκομμένο αρνίσιο συκώτι
Αλάτι
1 κουταλάκι ψιλοκομμένος άνηθος
3/4 κουταλακίου σκόνη κανέλλα
πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζητήστε από τον χασάπη σας να ξεκοκαλίσει το κρέας. Το αλατοπιπερώνετε.
Μαραίνετε σε κατσαρόλα τα κρεμμύδια με λίγο νερό. Μόλις μαραθούν προσθέτετε λίγο λάδι, το συκώτι και τα σοτάρετε μερικά λεπτά. Προσθέτετε το μισό PUMMARO, την κανέλα, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε και αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Προσθέτετε στη γέμιση το ρύζι και ανακατεύετε. Γεμίζετε με το μίγμα το μπουτάκι και το ράβετε να μη χυθεί η γέμιση.
Το τοποθετείτε σε ταψί, το περιχύνετε με λάδι και 1 φλιτζάνι νερό και το ψήνετε 2 ώρες περίπου σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς.
Κατσικάκι με αγκινάρες και γιαούρτι
ΥΛΙΚΑ• 2 κιλά κατσικάκι γάλακτος (σπάλα)
• 20 αγκινάρες
• 1 κιλό στραγγιστό γιαούρτι
• 3 αυγά
• 200 γραμμάρια βούτυρο
• 2 κουταλιές λάδι
• Αλάτι
•Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗΚόβουμε το κρέας σε μερίδες, το αλατοπιπερώνουμε και το βάζουμε σε ένα ταψί με το βούτυρο και λίγο νερό. Ψήνουμε το κρέας για 1 1/2 ώρα περίπου σε μέτριο φούρνο.
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις τρίβουμε καλά με λεμόνι για να μην μαυρίσουν.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο νερό, τις δύο κουταλιές λάδι και βράζουμε τις αγκινάρες μέχρι να μαλακώσουν και τις στραγγίζουμε.
Οταν γίνει το κατσικάκι βάζουμε τις αγκινάρες ανάμεσα στο κρέας.
Χτυπάμε σε ένα μπολ το γιαούρτι με τα αυγά, περιχύνουμε το φαγητό και το βάζουμε πάλι στο φούρνο για λίγη ώρα (μέχρι να ροδίσει και να πήξει το γιαούρτι με τα αυγά).
ΑΡΝΑΚΙ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑΣ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ
ΥΛΙΚΑ
• 1 ολόκληρο (1,8-2 κιλά) Αρνίσιο μπούτι
• 1/2 πιπεριά κόκκινη, ½ πράσινη και ½ κίτρινη κομμένες σε ροδελίτσες
• 2 σκελ. σε φετούλες Σκόρδο
• Χυμός λεμονιού από 2 λεμόνια
• 3 κουτ. Λάδι
• Αλάτι
• Πιπέρι
• Δεντρολίβανο
• 1 κιλό για φούρνο Πατάτες
• 2 κουτ. Βούτυρο
• Αλάτι
• Πιπέρι
• Χυμός λεμονιού από 2 λεμόνια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένετε και στεγνώνετε το κρέας.
Με κοφτερό μαχαιράκι ανοίγετε βαθιές τρυπούλες στη σάρκα του κρέατος. Ρίχνετε αλατοπίπερο μέσα και σπρώχνετε από μία φετούλα σκόρδο και φυλλαράκια δεντρολίβανου σε κάθε τρύπα. Αλείφετε με το λάδι.
Κόβετε 3-4 μεγάλα κομμάτια από χαρτί ψησίματος. Ακουμπάτε στην βάση τις πιπεριές και επάνω το κρέας και περιχύνετε με το λεμόνι.
Διπλώνετε το κρέας με τα χαρτιά 3-4 φορές, να σκεπαστεί καλά και να μη χυθούν τα υγρά κατά τη διάρκεια του ψησίματος και ξεραθεί το κρέας.
Βάζετε σε ταψάκι, σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στον φούρνο στους 200 βαθμούς για 4-5 ώρες.
Την τελευταία ώρα του ψησίματος βγάζετε το αλουμινόχαρτο και βάζετε τις πατατούλες σε ταψάκι. Αλατοπιπερώνετε, περιχύνετε με το βούτυρο, τον χυμό λεμονιού και βάζετε στον φούρνο να ψηθούν για 1 ώρα, να ροδίσουν.
Βγάζετε το κρέας από τον φούρνο, αφήνετε 5 λεπτά, ξετυλίγετε από το χαρτί και βάζετε σε πιατέλα.
Γαρνίρετε με τις πατατούλες , τις πιπεριές και τα φύλλα δεντρολίβανου και σερβίρετε.
Ισπανικό αρνάκι κατσαρόλας με Philadelphia και αγκινάρες
Υλικά

* 800 γρ αρνί σε μικρά κομμάτια
* 10 φρέσκες αγκινάρες
* χυμός 1 λεμονιού
* 6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
* 50 ml κρασί
* 4 κλωναράκια δυόσμο
* 40 γρ άψητα αμύγδαλα
* 2 σκελίδες σκόρδο
* 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
* 50 γρ PHILADELPHIA
* ελαιόλαδο
* αλάτι και μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση
1. Καθαρίζετε τις αγκινάρες. Βάζετε τις καρδιές σε μία κατσαρόλα μαζί με το χυμό λεμονιού για να μην οξειδωθούν. Σε μία άλλη βάζετε τα φύλλα να βράσουν για τουλάχιστον 20 λεπτά αφού τα ξεπλύνετε καλά.
2. Σε ένα άλλο δοχείο αναμιγνύετε τα αμύγδαλα με 1 σκελίδα σκόρδο και τα πολτοποιείτε. Στη συνέχεια προσθέτετε το Philadelphia, το λάδι και ένα ποτήρι νερό και ανακατεύετε μέχρι το μίγμα να γίνει κρέμα. Το βάζετε στην άκρη.
3. Ζεσταίνετε στην κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο και τσιγαρίζετε το αρνί σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίζει. Το βγάζετε από την κατσαρόλα και προσθέτετε 3 κουταλιές ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και 1 σκελίδα σκόρδο και τσιγαρίζετε σε χαμηλή φωτιά. Έπειτα προσθέτετε το κρασί και σβήνετε.
4. Ξαναβάζετε το αρνί στην κατσαρόλα, δοκιμάζετε το αλάτι και ρίχνετε το νερό που έχετε φυλάξει από τις αγκινάρες μέχρι να καλυφθεί το κρέας. Μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά.
5. Μόλις περάσουν 25 λεπτά, προσθέτετε τις αγκινάρες, την κρέμα με τα αμύγδαλα και το Philadelphia και το δυόσμο. Διορθώνετε το αλάτι και το μαύρο πιπέρι, συμπληρώνετε νερό εάν χρειάζεται, και αφήνετε το φαγητό στη φωτιά για ακόμη 20 λεπτά.
Πασχαλινό Ρολό Αρνιού
ΥΛΙΚΑ
350 γραμ. φασόλια
60 γραμ. βούτυρο
2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια
175 γραμ. τριμμένο ψωμί
1 κουταλάκι (γλυκού) ρίγανη
125 γραμ. ξερά ψιλοκομμένα βερίκοκα
1 αυγό
2 κιλά αρνίσιο μπούτι (χωρίς κόκαλο)
2 σκελίδες ψιλοκομμένες σκόρδο
500 γραμ. σε φέτες πατάτες
250 γραμ. σε ροδέλες καρότο
500 γραμ. ζωμός βοδινού
φυλλαράκια δεντρολίβανο
αλάτι
πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τοποθετείτε τα φασόλια σε νερό από το προηγούμενο βράδυ.
Την άλλη μέρα τα στραγγίζετε και τα βάζετε να βράσουν για 1 ώρα. Στραγγίζετε καλά.
Ζεσταίνετε το βούτυρο σε κατσαρόλα και τηγανίζετε το κρεμμύδι για 4-5 λεπτά για να μαλακώσει. Προσθέτετε το ψωμί, τη ρίγανη και τα βερίκοκα. Ρίχνετε αλάτι και πιπέρι και τηγανίζετε για 10 λεπτά ώστε να ροδίσει το ψωμί. Βγάζετε από τη φωτιά και όταν κρυώσει λίγο, ρίχνετε το αυγό και ανακατεύετε.
Ακουμπάτε το κρέας με την πέτσα προς τα κάτω και βάζετε κατά μήκος, στη θέση του κόκαλου, τη γέμιση. Τυλίγετε το κρέας να "κλείσετε" τη γέμιση και δένετε σφιχτά με σπάγκο. Τρυπάτε το αρνί σε μερικά σημεία και βάζετε μικρά κομμάτια σκόρδου.
Το βάζετε στο ταψάκι, σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και το ψήνετε στους 200 βαθμούς για 2 1/2 - 3 ώρες, αφαιρώντας το αλουμινόχαρτο την τελευταία 1/2 ώρα του ψησίματος.
Στο μεταξύ, βάζετε σε κατσαρόλα τα φασόλια μαζί με το άλλο κρεμμύδι, τα καρότα, τις πατάτες, το ζωμό και το δεντρολίβανο. Ανακατεύετε και ρίχνετε στο ταψί με το αρνί, 1 ώρα αφότου βάλατε το αρνί για ψήσιμο. Αφού ψηθεί, το βγάζετε, αφήνετε το ρολό για 10 λεπτά και μετά το κόβετε σε φέτες.
Σερβίρετε γαρνιρισμένο με τα φασόλια, τις παράτες και τα καρότα
Καλή επιτυχία
ΑΡΝΙ ΣΕ ΦΥΛΛΟ ΚΡΟΥΣΤΑΣ
ΥΛΙΚΑ
• 8 αρνίσια μπριζολάκια
• 1 πακέτο (450 γρ.) φύλλο Σφολιάτα
• 25 γρ. Βούτυρο
• 1 ψιλοκομμένο Κρεμμύδι
• 50 γρ. Βρασμένη και λιωμένη Πατάτα
• 25 γρ. φρέσκο τριμμένο Ψωμί
• 2 Αυγά
• 1 κουτ. Ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220 βαθμούς.
Λιώνετε το βούτυρο σε κατσαρολάκι και τηγανίζετε το κρεμμύδι για 2 λεπτά. Βγάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε την πατάτα, τα τρίμματα και αλατοπιπερώνετε.
Ρίχνετε το ένα από τα αυγά και ανακατεύετε.
Ζεσταίνετε το λάδι σε τηγάνι και τηγανίζετε τα μπριζολάκια, να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
Αφήνετε να κρυώσουν. Ανοίγετε το φύλλο της σφολιάτας και χωρίζετε σε 8 τετράγωνα κομμάτια. Βάζετε στο κέντρο του κάθε κομματιού ζύμης από 1 μπριζολάκι, αφήνοντας το κόκαλο έξω από τη ζύμη. Πιέζετε επάνω στο κάθε μπριζολάκι τη γέμιση. Αλείφετε με νερό τις άκρες της ζύμης και διπλώνετε επάνω από τη γέμιση. Πιέζετε να κλείσει καλά η ζύμη.
Χτυπάτε το άλλο αυγό και αλείφετε τη ζύμη με πινέλο. Βάζετε σε βουτυρωμένο ταψάκι κα ψήνετε για 10-15 λεπτά. Χαμηλώνετε τον φούρνο στους 190 βαθμούς και ψήνετε για 15-30 λεπτά ακόμα, να ροδίσει καλά η ζύμη.
Βάζετε σε πιατέλα και σερβίρετε με πατάτες και βρασμένα λαχανικά.
ΕΞΟΧΙΚΟ

ΥΛΙΚΑ

1½ κιλό σε κύβους αρνάκι
1/2 κιλό φύλλα κρούστας
350 γραμ. τριμμένο κεφαλοτύρι
3 σκελίδες σκόρδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
200 γραμ. αρακά κατεψυγμένο
2 κουταλάκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 λεμόνι (χυμός)
100 γραμ. ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένετε και στεγνώνετε το κρέας. Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε 5 κουταλιές από το ελαιόλαδο και τηγανίζετε το κρέας μέχρι να ροδίσει καλά. Προσθέτετε το σκόρδο, το κρεμμύδι και το μαϊντανό και ανακατεύετε για 2-3 λεπτά. Μετά προσθέτετε τον αρακά και το λεμόνι μαζί με 1 φλιτζάνι ζεστό νερό. Το αφήνετε να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά, για να μαλακώσει και να μείνει μόνο με τη σάλτσα.
Απλώνετε τα φύλλα κρούστας σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και τα χωρίζετε ανά τέσσερα, τα λαδώνετε και τα κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια. Παίρνετε τέσσερα - τέσσερα και βάζετε στο κέντρο 1-2 κουταλάκια από τη γέμιση και 1 κουταλάκι κεφαλοτύρι. Διπλώνετε σε φάκελο και βάζετε σε βουτυρωμένο ταψάκι. Αλείφετε με το υπόλοιπο λάδι και ψήνετε στον φούρνο, σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο για 1/2 ώρα. Ξεσκεπάζετε και ψήνετε ακόμα για 20-25 λεπτά για να ροδοκοκκινίσουν.
http://www.madata.gr/cooking/186894.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου