Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΝΑΞΟΥ

Η Νάξος είναι το πιο εύφορο νησί των Κυκλάδων.

 Τα προϊόντα που παράγει, γνωστά σε όλη την Ελλάδα για την εξαιρετική τους ποιότητα, αποδεικνύουν πως το νησί είναι - όπως λένε και οι ντόπιοι – ένας ευλογημένος τόπος.
Η νότια Νάξος, το Λιβάδι με τις εύφορες κοιλάδες της ενδοχώρας και τα γύρω χωριά, παράγουν μεγάλες ποσότητες σε πατάτες, το φημισμένο ναξιώτικο γεωργικό προϊόν, φρούτα και λαχανικά.
Η καταπράσινη κοιλάδα των Εγγαρών προσθέτει στην ετήσια συγκομιδή του νησιού μεγάλες ποσότητες οπωροκηπευτικών από τα απέραντα περιβόλια της.Τα Σμυριδοχώρια της ορεινής Νάξου που είναι κτισμένα σε αμπελόφυτες πλαγιές παράγουν το «νέκταρ των Θέων» όπως αποκαλούν το φημισμένο κρασί τους. Η Νάξος φημίζεται και για το καλό της λάδι. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο νησί καλλιεργούνται πάνω από 400.000 ελαιόδεντρα, από τα οποία τα 200.000 βρίσκονται στο λεκανοπέδιο της Τραγαίας.

Και φυσικά δεν είναι μόνο τα γεωργικά προϊόντα που έχουν κάνει γνωστή τη Νάξο στους καλοφαγάδες αλλά και τα κτηνοτροφικά προϊόντα της που είναι εξίσου αρίστης ποιότητας.
Στα βουνά της ορεινής και ημιορεινής Νάξου εκτρέφονται εκατοντάδες κατσίκια και αρνιά, ενώ στο Λιβάδι εκτρέφονται κυρίως αγελάδες. Από το γάλα τους φτιάχνονται τα περίφημα ναξιώτικα τυριά: γραβιέρα, κεφαλοτύρι, ξυνότυρο και ξυνομυζήθρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου