Πολύτιμο
και αναντικατάστατο, το γάλα είναι η βάση της παιδικής και όχι μόνο, διατροφής.
Όμως τι γάλα πρέπει να πίνουμε; Ποιο είναι το φρέσκο γάλα;
ΤΙ
ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΓΑΛΑ; Το γάλα αποτελεί άριστη πηγή ασβεστίου, πρωτεϊνών,
υδατανθράκων, λιπιδίων, βιταμινών Α, C, B2, Β6, Β12 κ.α και πολύτιμα μέταλλα και
ιχνοστοιχεία. Το γάλα είναι απαραίτητο στα παιδιά, για τη σωστή ανάπτυξη των
οστών, των δοντιών και των ιστών του σώματος. Στους μεγάλους επιπλέον μειώνει
την πίεση, την παχυσαρκία, το διαβήτη και βοηθά στην ενυδάτωση
ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ
ΤΟ ΦΡΕΣΚΟ ΓΑΛΑ;Σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία «φρέσκο γάλα» είναι μόνο το γάλα που έχει υποστεί παστερίωση. Κανένα άλλο γάλα δεν μπορεί να ονομάζεται φρέσκο.
Το φρέσκο παστεριωμένο γάλα πρέπει να έχει επεξεργαστεί σε 71,7 °C για 15 δευτερόλεπτα. Έχει διάρκεια ζωής τρεις έως πέντε ημέρες ( στο ψυγείο).
Ομογενοποιημένo είναι το γάλα που έχει υποστεί επεξεργασία ώστε το λίπος του να διαχέεται σε όλη τη μάζα του και άρα να είναι περισσότερο εύπεπτο
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΑΛΑ ΥΨΗΛΗΣ ΠΑΣΤΕΡΙΩΣΗΣ; Γάλα Υψηλής Παστερίωσης είναι αυτό που έχει υποστεί θερμική επεξεργασία στους +110οC έως +127οC. Στη συσκευασία αναγράφονται οι λέξεις «Γάλα» και «Υψηλής Παστερίωσης». Απαγορεύεται η αναγραφή των λέξεων «φρέσκο» και «παστεριωμένο». Διατηρείται στο ψυγείο για 20-30 ημέρες.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΑΛΑ ΜΑΚΡΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ; (UHT, Αποστειρωμένο γάλα) Τη μέθοδο της αποστείρωσης και της υψηλής θερμικής επεξεργασίας (γύρω στους 135°C ), υφίστανται τα γάλατα που προορίζονται να καταναλωθούν έπειτα από μήνες ή και χρόνο.
ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΕΝΟ ΓΑΛΑ (ΕΒΑΠΟΡΕ Ή ΣΑΚΧΑΡΟΥΧΟ) Συμπυκνωμένο σακχαρούχο γάλα που δεν είναι αποστειρωμένο και συμπυκνωμένο μη σακχαρούχο γάλα που είναι αποστειρωμένο. Θερμική επεξεργασία γύρω στους 145°C Η συμπύκνωση αποβλέπει στην απομάκρυνση του νερού για περιορισμό των εξόδων συσκευασίας, αποθήκευσης και μεταφοράς. Διάρκεια 1 έως 1,5 έτος
ΠΟΙΟ ΓΑΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΝΩ;
Το γάλα που έχει επεξεργαστεί τη χαμηλότερη θερμική επεξεργασία.
Το φρέσκο παστεριωμένο γάλα.
Όσο πιο υψηλή είναι η θερμική επεξεργασία, τόσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα διατηρείται αλλά και τόσο μεγαλύτερο μέρος της θρεπτικής αξίας χάνεται. Καταστρέφονται ευαίσθητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που περιέχονται σ’ αυτό όπως Β6, Β12, C φολικό οξύ, τυροσίνη Το γάλα υψηλής παστερίωσης από τους Επιστήμονες Τροφίμων θεωρείται γάλα που υστερεί σε θρεπτικά συστατικά!
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΩ ΣΤΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ;
Το γάλα Υψηλής Παστερίωσης και το Φρέσκο Γάλα τοποθετούνται δίπλα - δίπλα με αποτέλεσμα την παραπλάνηση των καταναλωτών που θεωρούν ότι είναι ίδια τα προϊόντα. Οι λιανοπωλητές είναι υποχρεωμένοι κάθε επί μέρους κατηγορία να την τοποθετούν σε ξεχωριστό ράφι.
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΩ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ;
Η αρχική απόφαση που όριζε ότι στις συσκευασίες θα πρέπει να αναγράφεται η χώρα προέλευσης (π.χ. ολλανδικό) δυστυχώς ανακλήθηκε.
Στις συσκευασίες αναγράφεται «από γάλα Ελληνικό» για γάλα ελληνικής προέλευσης
Όμως οι εταιρείες που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη γάλα εισαγόμενο από Βουλγαρία, Ολλανδία κλπ. γράφουν «από γάλα προέλευσης ΕΕ»
ΠΟΙΑ ΓΑΛΑΤΑ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ;
Η Ελλάδα έχει σημαντική παραγωγή σε τρία είδη γάλακτος: αγελαδινό, πρόβειο και κατσικίσιο.
Η Ελληνική παραγωγή όμως δεν καλύπτει τις ανάγκες ούτε για το «φρέσκο γάλα»
Επομένως με εξαίρεση το «φρέσκο παστεριωμένο γάλα» οι υπόλοιπες κατηγορίες δεν περιέχουν Ελληνικό γάλα!!!
ΜΕΧΡΙ ΠΟΙΑ ΗΛΙΚΙΑ ΠΙΝΟΥΜΕ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΠΟΣΟ;
Κάθε παιδί πρέπει να καταναλώνει τουλάχιστον μισό λίτρο γάλα την ημέρα μέχρι την ενηλικίωσή του και να συνεχίζει να πίνει αρκετό σε όλη του τη ζωή
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΙΝΟΥΝ ΓΑΛΑ «ΕΛΑΦΡΥ» ; Μετά τα τέσσερα χρόνια του, το παιδί καλό είναι να αρχίζει να πίνει το γάλα του μερικώς αποβουτυρωμένο, ώστε να συνηθίζει από αυτή την ηλικία σε μια προληπτική «αντιχοληστερινική διατροφή»
ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΓΑΛΑ Βιολογικό είναι το γάλα που προέρχεται από ζώα που έχουν τραφεί με ζωοτροφές βιολογικής καλλιέργειας τουλάχιστον για ένα εξάμηνο
ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ ΓΑΛΑ Το κατσικίσιο γάλα είναι πιο πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και μαγγάνιο, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Χωνεύεται εύκολα, συμβάλει στην θεραπεία του γαστρικού έλκους και στην πρόληψη του καρκίνου.
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ Η συσκευασία του γάλακτος πρέπει να είναι άθικτη.
Το γάλα υψηλής παστερίωσης διατηρείται 30 ημέρες κλειστό και τέσσερις ημέρες μετά το άνοιγμα, πάντα μέσα στο ψυγείο.
Στο γάλα εβαπορέ πρέπει να αφαιρείται πάντα η σκόνη από το κουτί, γιατί μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση από μικροοργανισμούς.
Βράζετε πάντα το νωπό γάλα, όταν αυτό προέρχεται κατευθείαν από την αγελάδα ή την κατσίκα, σε θερμοκρασία περίπου 101 βαθμών (τουλάχιστον για πέντε λεπτά, από τη στιγμή που θα αρχίσει να φουσκώνει).
ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
Να μην αυξηθούν οι ημέρες διατήρησης του φρέσκου γάλακτος από 5 ημέρες σε 10 διότι πιστεύουμε ότι αυτό θα οδηγήσει σε μείωση της ποιότητας του γάλακτος είτε με εισαγωγές φρέσκου γάλακτος από το εξωτερικό είτε με υψηλότερη θερμική επεξεργασία.
Εντατικότεροι έλεγχοι σε όλα τα στάδια του κύκλου από την παραγωγή του ως τον καταναλωτή ώστε να σταματήσει άμεσα η νόθευση του ντόπιου γάλατος με εισαγόμενα γάλατα και λίπη
Αποκλεισμός μεταλλαγμένων ζωοτροφών χωρίς σήμανση και ιχνηλασιμότητα
Έλεγχος της χρήσης αντιβιοτικών και χημικών ορμονών
Ενίσχυση της βιολογικής κτηνοτροφίας και της εκτροφής ελευθέρας βοσκής.
Λογικές τιμές για τους καταναλωτές και τους παραγωγούς
http://enka-volou.blogspot.com/2010/01/blog-post.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου