Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

ΤΑ ΤΥΡΙΑ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Τα πάντα γύρω από τα τυριά

Τυρί, formage, cheese, formaggio, kaas….

Το τυρί παρασκευάζεται από το γάλα, με την επίδραση κάποιων ουσιών. Υπάρχουν διάφορα είδη τυριών, σκληρά και μαλακά. Το τυρί είναι πολύ ωφέλιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς στα συστατικά του συμπεριλαμβάνονται οι βιταμίνες, το ασβέστιο, το λίπος, η λακτόζη, η καζεΐνη, οι υδατάνθρακες, τα σάκχαρα και οι πρωτεΐνες.
multimedia 416
Το τυρί το φτιάχνει ο άνθρωπος από τα πανάρχαια χρόνια. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία η τέχνη της τυροκομίας δόθηκε σαν δώρο από τους Ολύμπιους θεούς στους θνητούς. O Όμηρος στην Ιλιάδα, αναφέρεται στο τυρί και μάλιστα στον «αίγιον τυρόν», δηλαδή το τυρί από γάλα κατσίκας, επίσης αναφέρει τον κύκλωπα Πολύφημο ως τον πρώτο τυροκόμο. Ως τυρός αναφέρεται επίσης και από τον Ευριπίδη στον «Κύκλωπα», αλλά και από τον Αριστοφάνη στους «Βάτραχους». Ο Αριστοτέλης και ο Διοσκουρίδης έδωσαν τις πρώτες συνταγές για την παραγωγή τυριού και από αυτούς γνωρίζουμε ότι οι αρχαίοι για να πήξουν το γάλα χρησιμοποιούσαν το άσπρο υγρό που βγάζουν οι συκιές στα κοτσάνια των φύλλων και στα άγουρα σύκα τους(ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ζυμώσεις). Στα μετέπειτα χρόνια τώρα, στο Μεσαίωνα, σε όλα σχεδόν τα μοναστήρια της Ευρώπης, οι μοναχοί έφτιαχναν τυρί. Υπάρχουν πολλές αναφορές για την εκλεκτή παρμεζάνα που παραγόταν στο μοναστήρι της Πάρμας. Μέχρι το 19ο αιώνα οι τρόποι τυροκόμησης ήταν καθαρά εμπειρικοί και περνούσαν από γενιά σε γενιά, όπως γίνεται με κάθε παράδοση. Ο Luis Pasteur δείχνει να είναι ο πρώτος που μελέτησε τις ζυμώσεις που γίνονται μέσα στο γάλα και το 1848 απέδειξε πώς οι ζυμώσεις αυτές είναι αποτέλεσμα των ζυμομυκήτων.
Διάσημα τυριά
Τα πιο διάσημα τυριά του κόσμου παράγονται φυσικά στην Γαλλία και απαριθμούνται περίπου σε 400 (παροιμιώδες άλλωστε έχει μείνει το σχόλιο του Ντε Γκώλ, που είπε: «πώς να συνεννοηθείς με ένα λαό που έχει 400 είδη τυριών»). Το καμαμπέρ, το μπρί, το ροκφόρ και τόσα άλλα. Οι γάλλοι πιστεύουν ότι όσο πιο έντονα μυρίζει ένα τυρί, τόσο πιο καλό είναι.
Εκτός από τους Γάλλους υπέροχα τυριά παράγει και η Ιταλία. Η παρμεζάνα, η μοτσαρέλα , αλλά και το μασκαρπόνε που χρησιμοποιείται πολύ στα γλυκά.
Οι Άγγλοι παράγουν το τσένταρ και οι Ελβετοί ένα τυρί «γεμάτο τρύπες». Διάσημα τυριά όμως παράγουμε και στην Ελλάδα, τα πιο γνωστά η φορμαέλα Αράχοβας και το μετσοβόνε.
Στην Ελλάδα παράγουμε 20 ήδη τυριών, με πιο «πολυφαγομένα», τη φέτα και τη γραβιέρα, απ’ όπου κι αν προέρχεται.
 Γραβιέρα Νάξου. Η μοναδική από αγελαδινό γάλα. Ελαφρά κίτρινη με φίνο άρωμα και σπάνια γεύση. Κατασκευάζεται αποκλειστικά στην Νάξο και είναι ένα από τα καλύτερα ελληνικά τυριά. Τρώγεται όπως όλες οι γραβιέρες ωμή ή ψημένη. Ο καλύτερος τρόπος για να αναπτυχθούν οι γεύσεις είναι με φρούτα του καλοκαιριού, σταφύλια, σύκα. Πεπόνι.


Τρόποι σερβιρίσματοςmultimedia 415
Το τυρί σερβίρεται με διάφορους τρόπους, είτε μαγειρεμένο, είτε ωμό. Αν αποφασίσετε να το σερβίρετε ωμό θα το συνοδεύσετε με κρασί και φρούτο αμέσως μετά το κυρίως πιάτο ή μετά το γλυκό, ανάλογα με τη γλυκύτητα του τυριού. Όταν σερβίρουμε τα τυριά ωμά, προσέχουμε να μην τα σερβίρουμε ποτέ σε μικρά κομμάτια, να μην τα τοποθετούμε το ένα κοντά στο άλλο γιατί μπερδεύονται τα αρώματά τους και τα σερβίρουμε πάντα σε ξύλινους δίσκους γιατί συγκρατούν την υγρασία.
Αν τώρα αποφασίσετε να σερβίρετε το τυρί ζεστό, υπάρχουν πολλοί τρόποι και πολλά διαφορετικά τυριά για κάθε περίπτωση. Στα μακαρόνια ας πούμε, το ιδανικότερο τυρί, αυτό που αναδεικνύει τη γεύση είναι η παρμεζάνα. Είτε με κιμά, είτε με κόκκινη σάλτσα, η παρμεζάνα είναι μια επιλογή που θα σας δικαιώσει. Ένας άλλος τρόπος να απολαύσετε ζεστά τυριά είναι η πίτσα. Και φυσικά χωρίς δεύτερη σκέψη η βασίλισσα της πίτσας είναι η μοτσαρέλα.
 Το σουφλέ τυριών τώρα γίνεται με μαλακά κίτρινα τυριά, όπως το γκούντα και το τσένταρ. Για κάτι πιο «παραδοσιακό», θα πρέπει να δοκιμάσετε το σαγανάκι με κάποιο σκληρό τυρί όμως, όπως η κεφαλογραβιέρα.
Τέλος ότι πιο διαδεδομένο στη χώρα μας είναι η χωριάτικη σαλάτα που συνοδεύεται πάντα με φέτα.

http://www.knorr.gr/sauces/247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου