Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2012

Σεφουκλωτή Νάξου με πετιμέζι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ  Σεφουκλωτή Νάξου με πετιμέζι
Για 8 μερίδες.

Για τη γέμιση:
1/2 φλιτζ. παρθένο ελαιόλαδο 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 500 γρ. σέσκουλα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα 1 φλιτζ. νερό 1/2 φλιτζ. ρύζι καρολίνα 3/4 φλιτζ. κομμένο μάραθο 3/4 φλιτζ. κομμένο άνηθο 3/4 φλιτζ. κομμένο μυρώνι Αλάτι 1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη Για τη ζύμη 5 φλιτζ. αλεύρι 1 κοφτό κ.γ. αλάτι 1 φλιτζ. ελαιόλαδο 1 φλιτζ. χυμό πορτοκαλιού 1 κ.γ. ζάχαρη 1 1/2 κ.γ. σουσάμι Πετιμέζι για γαρνίρισμα

1. Για τη ζύμη:
ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και κάνουμε μια λακκούβα στη μέση. Προσθέτουμε εκεί τον χυμό και το ελαιόλαδο και με ένα πιρούνι ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη. Κάνουμε τη ζύμη δύο μπάλες και τις αφήνουμε στην άκρη, καλυμμένες με πλαστική μεμβράνη για 30 λεπτά.

2. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση:
σε μία μεγάλη, φαρδιά κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και τα σέσκουλα. Ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε το ρύζι, το αλάτι, την κανέλα και το νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν. Σκεπάζουμε και κατεβάζουμε τη φωτιά σε χαμηλή. Μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μη μείνει καθόλου υγρό στην κατσαρόλα και το ρύζι να είναι σχεδόν έτοιμο. Βγάζουμε το μείγμα από τη φωτιά, ρίχνουμε τα αρωματικά φυτά και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C.
Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί 35Χ26Χ5 εκ. Σε μια λίγο αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε μία μπάλα ζύμης σε φύλλο λίγο μεγαλύτερο από την επιφάνεια του ταψιού. Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα πάνω στη ζύμη. Ανοίγουμε τη δεύτερη μπάλα περίπου στο μέγεθος του ταψιού, ώστε να μην περισσεύει πολύ. Παίρνουμε τη ζύμη που περισσεύει από το κάτω φύλλο και τη τυλίγουμε προς τα μέσα για να φτιάξουμε ένα χοντρό στεφάνι τριγύρω από την πίτα. Λαδώνουμε λίγο την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και το σουσάμι. Χαράζουμε σε μερίδες. Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι η ζύμη να ροδίσει λίγο και να γίνει τραγανή. Τη βγάζουμε και την αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Για να τη σερβίρουμε, κόβουμε σε ατομικές μερίδες, τι οποίες περιχύνουμε με πετιμέζι.
http://komiaki.ning.com/group/music

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου