Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Τα αυγά και η διατροφή μας.



Τα αυγά είναι από τα πλέον πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα που μας χαρίζει η φύση.
Τα αυγά είναι μια εξαιρετικά καλή πηγή πρωτεϊνών ψηλής θρεπτική αξίας, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Περιέχουν βιταμίνη Β12, ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), βιταμίνη D, βιταμίνη Α, σίδηρο, παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5) και φολικό οξύ (βιταμίνη Β9). Ένα αυγό μεγάλου μεγέθους περιέχει κατά μέσο όρο 70 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και 5 γραμμάρια λίπους.
 Η ποιότητα των πρωτεϊνών που περιέχονται στα αυγά, είναι πολύ ψηλή.
Οι πρωτεΐνες του αυγού περιέχουν όλα τα 9 ουσιώδη, απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Η βιολογική αξία μιας πρωτεΐνης της διατροφής εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα της χρήσης της από τον οργανισμό μας για την ανάπτυξη και ανανέωση των μυών, του δέρματος, όπως επίσης και για τη σύνθεση των αντισωμάτων, ορμονών και ενζύμων που έχουν καθοριστικό ρόλο στο μεταβολισμό και στην υγεία μας.
 Η βιολογική αξία των πρωτεϊνών των αυγών, είναι μεγαλύτερη από αυτήν του γάλατος, του κρέατος, των φασολιών και του σολομού. Η βιολογική αξία της πρωτεΐνης του αυγού χρησιμοποιείται ως πρότυπο για την αξιολόγηση της ποιότητας των πρωτεϊνών άλλων τροφίμων.
Τα αυγά έχουν ευεργετικές επιδράσεις για τα μάτια. Περιέχουν λουτεϊνη και ζεαξανθίνη που προστατεύουν κατά του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας. Ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας είναι η κυριότερη αιτία απώλειας όρασης και τύφλωσης των ηλικιωμένων.
Η λουτεϊνη και ζεαξανθίνη ανήκουν στις καροτινοειδείς ουσίες. Οι ουσίες αυτές που δίνουν χαρακτηριστικό χρώμα, περιέχονται σε φυτικά και ζωικά τρόφιμα.
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, φαίνεται ότι οι καροτινοειδείς και λιπαρές ουσίες που περιέχονται στον κρόκο του αυγού, απορροφούνται ευκολότερα από τις αντίστοιχες ουσίες που περιέχονται σε φυτικής προέλευσης τρόφιμα.
Η βιταμίνη Α που περιέχουν τα αυγά βοηθά στην όραση κατά τη νύκτα. Η βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση ασβεστίου. Παράλληλα τα αυγά προσφέρουν σημαντικές ποσότητες μαγνησίου, ψευδάργυρου, ασβεστίου, ιοδίου και σιδήρου.
Από τα 5 γραμμάρια λίπους που περιέχει ένα αυγό μεγάλου μεγέθους, μόνο το 1,5 γραμμάριο είναι κορεσμένο λίπος. Η χοληστερόλη ανέρχεται σε 190 γραμμάρια. Το 56% των θερμίδων ενός αυγού προέρχεται από τις λιπαρές του ουσίες. Η περιεκτικότητα σε λίπος των αυγών είναι πολύ κοντά στις οδηγίες για το περιεχόμενο της διατροφής σε λίπη δηλαδή 1/3 κορεσμένα, 1/3 μονοακόρεστα και 1/3 πολυακόρεστα λίπη. Τα αυγά όταν είναι μέρος μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, προσφέρουν λιπαρές ουσίες που δεν υπερβαίνουν αυτές που συστήνονται για τις καθημερινές ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού. Φυσικά δεν πρέπει ταυτόχρονα να καταναλώνονται και άλλα προϊόντα ζωικής προέλευσης πλούσια σε κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη.
Το 80% της χοληστερόλης αίματος προέρχεται από τη χοληστερόλη που συντίθεται στο συκώτι. Μόνο 20% της χοληστερόλης προέρχεται από τη διατροφή.
Η αύξηση της χοληστερόλης αίματος που αντιστοιχεί στη διατροφή, οφείλεται κυρίως στην αύξηση της συνολικής πρόσληψης λιπαρών ουσιών περισσότερο παρά από την αύξηση πρόσληψης χοληστερόλης από διάφορα τρόφιμα. Τα αυγά χωνεύονται εύκολα. Επιπρόσθετα επειδή είναι μαλακά προσφέρονται για τα βρέφη, τα παιδιά, για άτομα με προβλήματα μάσησης, δοντιών, οδοντοστοιχιών και για τους ηλικιωμένους.
Βιβλιογραφία: Food and Drug Administration
Αβγά: Πλούσια τροφή, αλλά παρεξηγημένη ΣΟΦΙΑ ΝΕΤΑ
Αποτελούν ιδανική τροφή για παιδιά και ενηλίκους, αλλά η σύγχυση που επικρατεί σχετικά με τη χοληστερίνη, τους στερεί τη θέση που τους αξίζει στο διαιτολόγιό μας Το αβγό αποτελεί πολύτιμη τροφή στην καθημερινή μας διατροφή, καθώς είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, λόγω του ότι προορίζεται για την αναπαραγωγή, δηλαδή περικλείει τις ουσίες που χρειάζεται το έμβρυο πριν από την εκκόλαψη.
 Το κέλυφος, μας εξηγεί ο διαιτολόγος-διατροφολόγος κ. Τάσος Παπαλαζάρου, επιστημονικός διευθυντής Nutrimed και μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Διαιτολόγων, αποτελεί τη φυσική ασπίδα από εξωτερικούς κινδύνους. Είναι πορώδες, διαπερατό στον αέρα, στους ατμούς και στις οσμές. Αποτελείται από ανόργανα συστατικά (94,5%), νερό (1,5%) και κολλαγόνο (4%).
Το λεύκωμα του αβγού (ασπράδι) περιέχει πρωτεΐνες (αλβουμίνες) υψηλής βιολογικής αξίας, που χρησιμο-ποιούνται ως πρότυπο μέτρησης της βιολογικής αξίας των πρωτεϊνών άλλων τροφίμων (οι πρωτεΐνες ονομάζονται και λευκωματίνες). Επίσης το λεύκωμα αποτελείται από νερό κατά 85-90%, ενώ είναι και πολύ καλή πηγή βιταμινών συμπλέγματος Β. Ο κρόκος, που έχει μεγάλη θρεπτική αξία, είναι σχεδόν σφαιρικός και περιβάλλεται από στρώμα λευκής λεκίθου (μεμβράνης) το οποίο εκτείνεται μέχρι το κέντρο του και σχηματίζει λευκό πυρήνα. Συστατικά κρόκου: 1) Νερό 45-51%, 2) Πρωτεΐνες 16-17%, 3) Λίπος 31-36%, 4) Τέφρα 1,3%, 5) Υδατάνθρακες 0,2-1,1%. Ο κρόκος είναι περίπου 16 γρ. και περιέχει μεγάλη ποσότητα λευκώματος (16,3 γρ.%) ανώτερης βιολογικής αξίας και επιπλέον 6) σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο, θείο, βιταμίνες (Α, Β, Β2, Β12, D). Το αβγό είναι εύπεπτο όταν ο κρόκος είναι ακόμη ρευστός (μελάτο). Ενώ είναι δύσπεπτο όταν είναι ωμό ή πολύ σφιχτό ή όταν είναι τηγανητό, σημειώνει ο κ. Παπαλαζάρου. Με 80 θερμίδες που περιέχει ένα αβγό, δηλαδή με λιγότερο από το 5 % των ημερήσιων προσλαμβανόμενων θερμίδων, καλύπτονται μεγάλες ανάγκες σε κύρια θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Μεγάλη σύγχυση επικρατεί όσον αφορά την υπερχοληστερολαιμική δράση του αβγού, γεγονός που έχει οδηγήσει το καταναλωτικό κοινό σε αδικαιολόγητους φόβους, επισημαίνει ο κ. Παπαλαζάρου. Το αβγό πραγματικά αποτελεί μια πλούσια πηγή χοληστερόλης (1 αβγό περιέχει 200-250 mg χοληστερόλης). Κατά πόσο όμως αυτή η διαιτητική χοληστερόλη επηρεάζει τα επίπεδα του αίματος και κατά πόσο αυτή καθ' αυτή ευθύνεται για καρδιαγγειακά επεισόδια; Τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα μόνο κατά 20% επηρεάζονται από την εξωγενή (διαιτητική) χοληστερόλη.
 Ο οργανισμός μας την παράγει στο συκώτι με τη βοήθεια ενός ενζύμου (HMG Co Α ρεδουκτάση). Η παραγωγή της ρυθμίζεται με έναν εξαίρετο προσαρμοστικό μηχανισμό που εξαρτάται από την εξωγενή πρόσληψη. Ετσι, ακόμα και όταν υπερπροσλαμβάνουμε χοληστερόλη από τη δίαιτα, ο οργανισμός μας αφ' ενός ελαττώνει την απορρόφησή της, αφ' ετέρου μειώνει την παραγωγή του ενζύμου HMG Co Α ρεδουκτάση, μειώνοντας ταυτόχρονα την ηπατική παραγωγή του. Στην παγκόσμια βιβλιογραφία, σημειώνει ο κ. Παπαλαζάρου, αναφέρονται λαοί, όπως Εσκιμώοι και φυλές της Ανατολικής Αφρικής, που αν και καταναλώνουν περισσότερο από 2.000 mg χοληστερόλης /μέρα δεν εμφανίζουν υπερχοληστερολαιμίες ούτε καρδιαγγειακά επεισόδια. Επίσης, η μεγάλη μελέτη Framingham δεν έδειξε συσχέτιση αβγών και χοληστερόλης πλάσματος. Αυτό που ξεκάθαρα σχετίζεται με τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα είναι η διαιτητική πρόσληψη των κορεσμένων λιπών. Ενα αβγό προσδίδει μόνο 1,9 γρ. κορεσμένου λίπους, ενώ μια μερίδα μοσχαρίσιου κρέατος 14 γρ. και μια μερίδα χοιρινού 17 γρ.
Δεν είναι όμως τα επίπεδα της χοληστερόλης που σχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά τα επίπεδα της οξειδωμένης χοληστερόλης, δηλαδή της χοληστερόλης που υφίσταται την επικίνδυνη δράση των ελεύθερων ριζών.
Αυτή, η οξειδωμένη χοληστερόλη είναι που επικάθεται στις αρτηρίες και εμπλέκεται στις διαδικασίες έναρξης της αθηρογένεσης. Τα τελευταία χρόνια έντονο ενδιαφέρον έχουν προκαλέσει τα καροτινοειδή που περιέχονται στον κρόκο του αβγού: η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη.
Τα καροτινοειδή αυτά έχουν υψηλή βιοδιαθεσιμότητα και αυξάνουν τα επίπεδα στο αίμα εξαιτίας της υψηλής συγκέντρωσης του κρόκου σε τριγλυκερίδια, φωσφολιπίδια και χοληστερόλη. Εκτός των αντιοξειδωτικών τους χαρακτηριστικών, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της όρασης, μειώνοντας ταυτόχρονα εκφυλιστικές παθήσεις του ματιού. Συμπερασματικά, καταλήγει ο κ. Παπαλαζάρου, το αβγό αποτελεί μια ιδανική τροφή όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για τους ενηλίκους. Η σύγχυση που επικρατεί με το φαινόμενο της υπερχοληστερολαιμίας τού έχει στερήσει την πραγματική του αξία και θέση στο διαιτολόγιό μας. Η κατανάλωση ενός αβγού την ημέρα μέσα στο πλαίσιο του Μεσογειακού Προτύπου Διατροφής συνίσταται από πολλές ερευνητικές ομάδες ανά τον κόσμο.
Η θρεπτική αξία του αυγού Το αυγό αποτελεί μια τροφή υψηλής βιολογικής αξίας. Μαζί με το γάλα, αποτελούν τις μόνες πλήρεις φυσικές τροφές, δηλαδή περιέχουν όλα τα απαραίτητα συστατικά για μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή. Ένα μέτριο αυγό, περίπου 60 γραμμ., περιέχει 12 γραμμ. πρωτεΐνης, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό περιέχεται στο ασπράδι.
 Οι πρωτεΐνες του αυγού περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για την πλήρη ανάπτυξη του εμβρύου. Για το λόγο αυτό, η πρωτεΐνη του αυγού, θεωρείται ότι έχει την «τέλεια» σύνθεση αμινοξέων και αποτελεί πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.
Το λίπος του αυγού, το οποίο περιέχεται αποκλειστικά στον κρόκο του, είναι πλούσιο σε φωσφολιπίδια, ενώ η αναλογία πολυακόρεστων λιπαρών οξέων προς τα κορεσμένα είναι αρκετά υψηλή. Η σύνθεση του αυγού σε λιπαρά οξέα είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την υγεία. Τα αυγά αποτελούν μια πολύ καλή πηγή μετάλλων και βιταμινών απαραίτητα για την καλή υγεία και την ανάπτυξη. Είναι πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, Β12, φολικό οξύ, ενώ περιέχουν σημαντικές ποσότητες σιδήρου.
Το αυγό λοιπόν, θεωρείται μια πολύτιμη τροφή, η οποία δίνει στον οργανισμό πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, λιπαρά ευεργετικά για την υγεία, άριστη χοληστερόλη, βιταμίνες και μέταλλα και ενέργεια δυσανάλογα υψηλή σε σχέση με το μικρό τους όγκο. Στην Ελλάδα, αλλά και στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, η εκτίμηση της χοληστερόλης στην δίαιτα, ως πιθανός παράγοντας κινδύνου για στεφανιαία νόσο, οδήγησε σε μια μείωση της κατανάλωσης αυγού, λόγω της αντίληψης που επικρατεί ότι αυξάνει την χοληστερίνη.
  Ο κρόκος ενός μέτριου αυγού βάρους περίπου 60 γραμμ. περιέχει περίπου 240 mg χοληστερόλης ενώ περιέχει σε μεγάλη αναλογία ακόρεστα λιπαρά οξέα, γεγονός που το καθιστά όχι μόνο ακίνδυνο, αλλά και ταυτόχρονα ευεργετικό για την υγεία.
  Πληθώρα επιστημονικών ερευνών έχουν αποδείξει ότι τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης στο αίμα αυξάνονται με την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών οξέων (πχ. παχιά κρέατα, φρέσκο βούτυρο, κρέμα γάλακτος) και μειώνονται με την κατανάλωση ακόρεστων λιπαρών οξέων (λιπαρά ψαριών, ελαιόλαδο ή άλλα φυτικά έλαια). Η αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα και της «κακής» LDL χοληστερόλης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο. Η χαμηλή αναλογία πολυακόρεστων λιπαρών οξέων προς κορεσμένα στην διατροφή μας σχετίζεται γενικότερα με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και με υψηλό κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, ενώ αντίθετα οι υψηλές αναλογίες πολυακόρεστων προς κορεσμένα λιπαρά οξέα, διατηρούν τη χοληστερόλη στο αίμα σε επιθυμητά επίπεδα και μειώνουν τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο.
 Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα έχουν επίσης την τάση να μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Η λεκιθίνη επίσης η οποία περιέχεται σε αρκετή ποσότητα στον κρόκο του αυγού είναι λιπίδιο που θεωρείται χοληστερινοπροστατευτικό, και το οποίο λειτουργεί ως αντίβαρο, με αποτέλεσμα η συμβολή του αυγού στην αύξηση της χοληστερίνης να είναι ελάχιστη. Βλέπουμε λοιπόν ότι δεν είναι ανάγκη να ξεχάσουμε τα αυγά από την διατροφή μας για να μειώσουμε την ανεπιθύμητη χοληστερίνη ή να την διατηρήσουμε στα επιθυμητά επίπεδα. Η κατανάλωση φυτικών ινών με την διατροφή μας (λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως) καθώς και η αποφυγή της κατανάλωσης αυγού και μιας άλλης πηγής χοληστερίνης, όπως είναι το κρέας, το κοτόπουλο ή τα θαλασσινά, μέσα στην ίδια μέρα, θα μας επιτρέψει να λαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά του αυγού, χωρίς να επηρεάζονται τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίσουμε ότι η χοληστερίνη παράγεται κυρίως (κατά 90% περίπου) από τον οργανισμό και μόνο το ένα δέκατο προέρχεται από τις τροφές.


Οι Ελληνες καταναλώνουν 1,7 δισ. αβγά τον χρόνο Μπορεί οι έλληνες καταναλωτές να καταλαμβάνουν μία από τις χαμηλότερες θέσεις μεταξύ των Ευρωπαίων όσον αφορά την κατά κεφαλήν κατανάλωση αβγών ετησίως αλλά εθιμικά τον Απρίλιο, τον μήνα που συνήθως γίνεται ο πασχαλινός εορτασμός, «σπάζουν» συνολικά περίπου 250 εκατ. αβγά. Δηλαδή, περίπου το 15%-20% της ετήσιας κατανάλωσης. Η αγορά του αβγού παραμένει εξαιρετικά πολυδιασπασμένη, αν και από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, με την τοποθέτησή τους μαζικά στα ψυγεία των σουπερμάρκετ, εκ των πραγμάτων άρχισαν να διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για μια κατ΄ αρχήν συγκέντρωση του κλάδου της πτηνοτροφίας που δραστηριοποιείται στην παραγωγή αβγών. Μια ένδειξη αυτής της τάσης που παρατηρείται ταυτόχρονα με τη διακίνηση των αβγών από τις αλυσίδες των σουπερμάρκετ είναι ο περιορισμός των πωλήσεων από τις λαϊκές αγορές. Παλαιότερα περίπου το 50% της διακίνησης των αβγών στα αστικά κέντρα γινόταν από τις κατά τόπους λαϊκές αγορές, λόγω όμως της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών σε θέματα ασφαλείας των τροφίμων η πώληση στις λαϊκές έχει περιοριστεί και συνεχίζει να περιορίζεται.
Οι φόβοι Η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση στην Ελλάδα είναι μόλις 140 αβγά, συνυπολογιζομένων όσων χρησιμοποιούνται για την παρασκευή γλυκών και μαγειρικής, την ίδια στιγμή που στη Γερμανία η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση είναι 280-290 αβγά, άλλα τόσα περίπου στη Βρετανία, στις ΗΠΑ ανέρχεται σε 350 αβγά, στην ΕΕ στα 212 αβγά, ενώ πρωταθλήτρια στην Ευρώπη είναι η Ουγγαρία με 310 αβγά. Η χαμηλή κατανάλωση οφείλεται στις διατροφικές συνήθειες, καθώς και στον φόβο της χοληστερόλης.
Πάντως τα αβγά δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο το πρόβλημα της τωρινής κρίσης, επισημαίνει ο κ. Γιάννης Βλαχάκης, πρόεδρος της Ενωσης Αβγοπαραγωγών και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αβγά Βλαχάκη, αφού στην Ελλάδα δεν έχουν απενοχοποιηθεί από τη χοληστερίνη όπως στις άλλες χώρες, με αποτέλεσμα οι Ελληνες, ακόμη και αν είναι απόλυτα υγιείς, να φοβούνται να καταναλώσουν αυτό το προϊόν.
Το 1980 ο κόσμος βομβαρδίστηκε για το θέμα των αβγών και της χοληστερίνης, συνεχίζει ο ίδιος, ενώ γύρω στο 2000 κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα και έρευνες που ανέφεραν ότι η χοληστερίνη οφείλεται κυρίως στα κεκορεσμένα λιπαρά παρά στα αβγά. Αυτή την είδηση την αποδέχθηκαν στην Ευρώπη και στην Αμερική, όχι όμως και στη χώρα μας. Επίσης η νόσος των πτηνών επηρέασε αρνητικά τον κλάδο, ο οποίος δεν έχει συγκέντρωση εταιρειών, ενώ ο ανταγωνισμός είναι έντονος και οι καταναλωτές γίνονται ολοένα πιο απαιτητικοί. Παρ΄ όλα αυτά, ο κλάδος έχει περιθώρια ανάπτυξης, προσθέτει ο κ. Βλαχάκης, αν οι Ελληνες καταλάβουν τη βιολογική αξία των αβγών και αν οι εταιρείες του χώρου προσπαθήσουν για καλύτερη ποιότητα προϊόντων.
Υπολογίζεται ότι ετησίως οι Ελληνες καταναλώνουν περίπου 1,7 δισ. αβγά και συνολικά ο ετήσιος τζίρος της συγκεκριμένης αγοράς υπολογίζεται στα 200 εκατ. ευρώ. Με βάση τις σχετικές μετρήσεις που αφορούν τις ποσότητες που διακινούνται από τις αλυσίδες των σουπερμάρκετ, την πρώτη θέση στην αγορά κατέχει η εταιρεία Χρυσά Αυγά και στη δεύτερη θέση βρίσκεται η εταιρεία Βλαχάκη, ενώ ακολουθούν άλλες εταιρείες όπως οι Τσαούσης, Μέγα Φαρμ, Αυγοδιατροφή κτλ.
Συμβουλές Οπως έχει παρατηρηθεί όμως και σε άλλους κλάδους (π.χ., αρτοποιία), η είσοδος των οικονομικών μεταναστών στην ελληνική αγορά- ήδη αποτελούν έναν σημαντικό αριθμό καταναλωτών- έχει παίξει σημαντικό ρόλο τουλάχιστον στο να διατηρηθεί η κατανάλωση σε ορισμένα αξιοπρεπή επίπεδα. Οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις τυποποίησης, προσπαθώντας να βελτιώσουν τη θέση τους στην αγορά αλλά και να παρακολουθήσουν τις σύγχρονες τάσεις, αναπτύσσουν διάφορες κατηγορίες προϊόντων, η σημαντικότερη εκ των οποίων είναι η βιολογική παραγωγή. Τα αβγά της όμως πωλούνται σε διπλάσια τιμή απ΄ ό,τι τα συνηθισμένα αβγά.
-Το αβγό πωλείται από 10 ως και 25 λεπτά του ευρώ. Το βιολογικό φθάνει ως και τα 70 λεπτά του ευρώ. Η κατανάλωσή τους παραμένει περιορισμένη.
- Αγοράζοντας αβγά τις γιορτινές ημέρες προτιμήστε συσκευασμένα και όχι χύμα έτσι ώστε να γνωρίζετε την προέλευσή τους.
- Θα πρέπει να έχουν κωδικό και θα πρέπει να προσέξετε την ημερομηνία λήξης.
http://users.sch.gr/babaroutsoup/diatrofi/trofes/trofimamain12.htm# _

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου