Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Πολύτιμες διατροφικές συμβουλές.


Μυστικά στο...πιάτο

Από τη Λιζέττα Σταύρου
gnoseis-smallΜικρές, πρακτικές και πολύτιμες διατροφικές συμβουλές.
gnoseis-big1. Πρέπει να ρίχνουμε αλάτι πριν ή μετά το βράσιμο;

Αυτό εξαρτάται από το φαγητό. Για παράδειγμα, αλατίζουμε πριν από το βράσιμο τα πράσινα λαχανικά, τα δημητριακά, τα πουλερικά και τα άσπρα κρέατα. Ενώ τα αβγά, το κυνήγι και το κόκκινο κρέας τα αλατίζουμε μετά το βράσιμο.

2. Το λάχανο ωφελεί την υγεία μας;

Όλα τα είδη της «οικογένειας» του λάχανου είναι πολύτιμα. Η δράση τους κατά του καρκίνου έχει αποδειχτεί τόσο στα ζώα όσο και στον άνθρωπο. Όταν, λόγου χάρη, χορηγούνται σε αρουραίους στο εργαστήριο θειούχες ουσίες οι οποίες λαμβάνονται από το λάχανο ή όταν εμπλουτίζεται το φαγητό αυτών των μικρών ζώων με λάχανο, αναπτύσσουν λιγότερους καρκίνους. Στον άνθρωπο παρατηρούνται δύο φορές λιγότεροι καρκίνοι του πνεύμονα στα άτομα που τρώνε τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα πράσινο ή κόκκινο λάχανο. Αντίστοιχες παρατηρήσεις έχουν γίνει και για τον καρκίνο στο κόλον. Όσο για το μπρόκολο, περιέχει σουλφοξάνη, μια ουσία που αποτρέπει την καρκινική εκφύλιση των κυττάρων.

3. Πρέπει να αποφεύγουμε το αβοκάντο;


Γλυκό και μαλακό, φρούτο ιερό, σύμβολο ζωής για τους Αζτέκους και τους Μάγια, το αβοκάντο είναι πραγματική νοστιμιά, αλλά, δυστυχώς, περιέχει πολλά λιπαρά: 15-20% λάδι και συνεπώς 230 θερμίδες ανά 100 γραμμ. Είναι επίσης πηγή βιταμινών C, Α και μαγνησίου. Για να μη μαυρίζει η σάρκα του, κρατάτε το μισό με το κουκούτσι και περνάτε το με λίγο λεμόνι.

4. Ξέρετε ότι τα σπαράγγια δεν είναι μόνο νόστιμα, αλλά και πολύ θρεπτικά;

Παρόλο που τα σπαράγγια δεν είναι πολύ διαδεδομένα στην ελληνική κουζίνα, ωστόσο αποτελούν μια πολύ νόστιμη και θρεπτική τροφή. Περιέχουν πολλή σελουλόζη (ίνες), μεταλλικά άλατα και πολύ νερό, άρα είναι διουρητικά. Όταν τα αγοράζετε, προσέχετε το κοτσάνι τους να είναι σφιχτό και να μη λυγίζει, γιατί τότε δεν είναι φρέσκα. Διατηρούνται το πολύ για δύο ημέρες σε δροσερό μέρος και μακριά από το φως. Το ιδανικό είναι να τα τυλίξετε σε υγρή πετσέτα. Μη διατηρείτε τα μαγειρεμένα σπαράγγια στο ψυγείο, γιατί χάνουν όλη τη γεύση τους.

5. Ποιες τροφές καταστρέφουν περισσότερο τα δόντια;

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδικής Οδοντιατρικής, μερικές αντιλήψεις που επικρατούσαν για τις τροφές που επιδρούν βλαβερά στα δόντια έχουν πλέον ξεπεραστεί. Για παράδειγμα, αποδείχτηκε ότι οι καραμέλες δεν είναι ο υπ’ αριθμόν ένα εχθρός των δοντιών. Ούτε και οι μαλακές καραμέλες που κολλάνε στα δόντια και λιώνουν γρηγορότερα στο στόμα. Ο χειρότερος εχθρός των δοντιών και ο καλύτερος φίλος της τερηδόνας είναι τα μπισκότα, γιατί περνάει πολλή ώρα μέχρι να τα «αποσυνθέσει» ένα ένζυμο του σάλιου σε ζάχαρα εύκολα αφομοιώσιμα. Και στη διάρκεια αυτού του χρόνου το σμάλτο των δοντιών «υποφέρει» πολύ. Το ίδιο συμβαίνει με το ψωμί, τα δημητριακά, τα φρούτα και τις σταφίδες.

6. Το τυρί κάνει καλό στα δόντια;


Ναι, κάνει πολύ καλό, γιατί ερεθίζει την παραγωγή σάλιου, επιτρέποντας έτσι τη γρήγορη αφομοίωση των σακχάρων και την εξουδετέρωση των οξέων, που είναι η «ρίζα» της τερηδόνας. Αυτή την πολύτιμη ιδιότητα τη διαθέτουν επίσης το κακάο, τα καρύδια, τα αμύγδαλα και τα φιστίκια (όχι τα αλμυρά).

ΟΙ 8 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
1. Τρώτε καθημερινά φρούτα και λαχανικά.
2. Τρώτε ένα ωμό λαχανικό σε κάθε γεύμα.
3. Με τη συντήρηση τα φρούτα και τα λαχανικά χάνουν τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Γι’ αυτό αγοράζετε κάθε μέρα τα φρούτα και τα λαχανικά της μέρας.
4. Μην αφήνετε φρούτα και λαχανικά πολλή ώρα στο νερό, καθώς ορισμένες βιταμίνες είναι υδατοδιαλυτές.
5. Προτιμάτε το μαγείρεμα στον ατμό.
6. Περιορίστε τα λιπαρά και προτιμήστε τα φυτικά έλαια.
7. Περιορίστε τα καπνιστά τρόφιμα.
8. Τρώτε συχνά δημητριακά ολικής αλέσεως (ψωμί, ρύζι κ.ά.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου