Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2012

Φυσικά βιολογικά λιπάσματα


Τα κύρια θρεπτικά συστατικά των φυτών
Τρεις είναι οι θρεπτικές ουσίες που απαιτούνται από τα φυτά σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από τα άλλα στοιχεία. Είναι το άζωτο(N), ο φώσφορος(P) και το κάλιο(K).
Στα τσουβάλια των λιπασμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά υπάρχουν οι αριθμοί "3-6-9". Αυτοί οι αριθμοί δείχνουν το ποσοστό του συνολικού βάρους λιπάσματος καθενός από τα τρία βασικά θρεπτικά συστατικά.

Ένα λίπασμα γενικού σκοπού για τον κήπο περιέχει 7% N, 7% P και 7% Κ.
Στη βιολογική γεωργία τα περισσότερα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά πρέπει να παρέχονται μέσω της κομποστοποιήσης της οργανικής ύλης.

Υπάρχει μια ποικιλία κοινών οργανικών υλικών που μπορούμε να προσθέσουμε στο έδαφός μας. Μερικά από αυτά είναι η κοπριά, το κομπόστ κήπου ή μανιταριών, η τύρφη, τα φύκια και η φυλλώδες μούχλα.
Ξέρατε ότι το λίπασμα μπορεί...
1
Καταστείλετε τις ασθένειες των φυτών και τα παράσιτα.
2 Μειώσετε ή εξαλείψετε την ανάγκη για τα χημικά λιπάσματα.
3 Προάγετε υψηλότερες αποδόσεις σε γεωργικές συγκομιδές.
4 Διευκολύνετε την αναδάσωση, αποκατάσταση υδροφόρων οριζόντων, και ανανέωση βιότοπων μια προσπάθεια αποτροπής μόλυνσης.
5 Αποτελεσματική θεραπεία του χώματος από επιβλαβή και μολυσματικά υλικά
6 Φυλακίζετε και καταστρέψτε 99,6 τοις εκατό των βιομηχανικών πτητικών οργανικών χημικών ουσιών (VOCs) στο μολυσμένο αέρα.
7 Παρέχει μείωση του κόστους κατά τουλάχιστον 50 τοις εκατό από το συμβατικό χώμα

Βασικές αρχες δημιουργιας λιπασματος.
Η δημιουργία καλού οικολογικού λιπάσματος είναι ένα θέμα παροχής των κατάλληλων περιβαλλοντικών συνθηκών για τη μικροβιακή ζωή. Το λίπασμα γίνεται από τα δισεκατομμύρια των μικροβίων (μύκητες, βακτηρίδια, κ.λπ....) από την ζύμωση των υλικων του κηπου και τα υπολείματα της κουζινας (τρόφιμα).

 Εάν ο σωρός είναι αρκετά δροσερός, τα σκουλήκια, τα έντομα, και οι συγγενείς τους θα βοηθήσουν τα μικρόβια. Όλα αυτα με τον καιρο, θα κάνουν το λίπασμα από τα απόβλητά σας του κήπου και οργανικων τροφων κατω από οποιεσδηποτε συνθηκες. Εντούτοις, σαν τους ανθρωπους, αυτά τα οργανικα υλικά χρειαζονται αέρα, νερό και τροφή. Εάν διατηρείτε το σωρό σας για να καλύψετε τις ανάγκες σας, μετατρέψτε τα απόβλητά σας του κήπου και αποφαγιων σε λίπασμα αποτελεσματικά. Λάβετε υπόψη τον ακόλουθο βασικό τροοπο κατασκευής του δικού σας οργανικου λιπασματος:

ΑΕΡΑΣ
Τα μικρόβια του λιπάσματος είναι αεροβια. δεν μπορουν να γινουν οι καταλληλες διεργασιες ζύμωσης χωρίς αέρα. Χωρίς αέρα, αναερόβια (χωρις αναγκη αερα) μικρόβια προκαλούν την αργή αποσύνθεση, και τείνουν να μυρίσουν όπως τα αποσυντεθημενα απορρίματα! Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να σιγουρευτείτε ότι υπάρχει αφθονία από τα περάσματα αέρα στο σωρό λιπάσματός σας.

Μερικά συστατικά λιπάσματος, όπως τα πράσινα υπολειματα από γρασιδι ή τα υγρά φύλλα, στρωνονται αρκετα ευκολα μεσα στα λασπωδη στρωματα που ο αερας δεν μπορει να περασει από ενδιάμεσα. Άλλα συστατικά, όπως το άχυρο, δεν στρωνονται ευκολα και είναι βοηθητικο να αφήνουμε τον αέρα να περναει στο κεντρο της σωρου.

Για να σιγουρευτείτε ότι έχετε τον επαρκή αερισμό για το σωρό σας και τα μικρόβιά του, διαχωρίστε λεπτομερώς μέσα από το μίγμα οποιαδήποτε συστατικά που μπλοκάρουν τον αέρα. Μπορείτε επίσης να ανακατέψετε τον σωρό για να πάρει αέρα στο εσωτερικό με ένα δίκρανο.

ΝΕΡΟ
Ιδανικά, ο σωρός σας πρέπει να είναι τόσο υγρός όπως ένα στραγγισμενο σφουγγάρι για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των μικροβίων του λιπάσματος. Σε αυτό το επίπεδο υγρασίας, υπάρχει μια λεπτή επικαλυψη νερου σε κάθε μόριο στο σωρό, διευκολύνοντας πολύ τα μικρόβια να ζήσουν και διασκορπιστουν σε όλο το σωρό.

Εάν ο σωρός σας είναι ξηρότερος από αυτό, δεν θα είναι πολύ καλός μικροβιακός βιότοπος, και η διαδικασια αποσυνθεσης θα επιβραδυνθεί σημαντικά. Εάν ο σωρός σας είναι πολύ υγρότερος, τα διάβροχα συστατικά θα είναι τόσο βαριά που θα λασπωσουν κάτω και θα αποκλείσουν τον αέρα από το σωρό, επιβραδύνοντας πάλι τη διαδικασία λίπανσης (και ίσως δημιουργία των μυρωδιών). Εάν χρησιμοποιείτε τα ξηρά συστατικά, όπως τα φθινοπορινα φυλλα ή το άχυρο, θα πρέπει να τα υγράνετε δεδομένου ότι τα προσθέτετε στο σωρό.

Τα φρούτα και τα φυτικά απόβλητα είναι γενικά πλούσια σε υγρασία, όπως και το φρέσκο γρασίδι. Προσέξτε far-too-soggy σωροί στα υγρά κλίματα (μια σκεπή μπορεί να βοηθήσει να κρατήσετε τη βροχή μακριά κατά τη διάρκεια του υγρού καιρού). Στα ξηρά κλίματα, μπορεί να είναι απαραίτητο να ποτιστεί ο σωρός σας για να διατηρήσει περιστασιακά την κατάλληλη υγρασία.

ΤΡΟΦΗ
Γενικά, υπάρχουν δύο σημαντικά είδη τροφίμων που χρειάζονται οι μικροοργανισμοί του λιπάσματος.

" Καφέ " είναι ξηροί και νεκροί φυτικοί ιστοί όπως το άχυρο, ξηρά αγριόχορτα, φύλλα φθινοπώρου, και κλαδιά ή πριονίδι. Αυτά τα υλικά είναι συνήθως φιαγμένος από χημικές ουσίες που είναι σύνδεσμοι μορίων ζάχαρης. Υπό αυτήν τη μορφή, αυτά τα στοιχεία είναι μια πηγή ενέργειας για τους μικροοργανισμούς. Επειδή τείνουν να είναι αποξηραμένοι πρέπει συχνά να υγραθούν προτού να τεθούν στο σωρό.

"Τα πράσινα" είναι φρέσκοι (και συχνά πράσινοι) φυτικοί ιστοί όπως τα πράσινα αγριόχορτα από τον κήπο, τα φρούτα και τα φυτικά απορρίματα, τα πράσινα φύλλα, το κατακάθι του καφέ και τα σακουλάκια του τσαγιού, η κοπριά των ζώων, κ.λπ. Αντίθετα από τα καφέ, τα πράσινα έχουν περισσότερο άζωτο που είναι πλήρης σε αμινοξέα και πρωτεϊνες θεωρείται βασική πηγή τροφής για τα δισεκατομμύρια των μικροοργανισμόν του λιπάσματος.

Ένα καλό μίγμα καφέ και των πρασίνων είναι η καλύτερη θρεπτική ισορροπία για τα μικρόβια. Αυτό το μίγμα βοηθά επίσης με τον αερισμό και το ποσοστό υγρασίας στο σωρό. Τα καφέ, παραδείγματος χάριν, τείνουν να είναι ογκώδη και να προωθήσουν τον καλό αερισμό. Τα πράσινα, αφ' ετέρου, είναι χαρακτηριστικά υψηλά στην υγρασία, και ισορροπούν τα αποξηραμένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου